UZVRATIT ĆE NAPAD

Bivši libanonski general: Hezbolah je prije pet mjeseci primio 5.000 pejdžera sa eksplozivom

Bežični uređaji bili su opremljeni s nekoliko grama eksploziva koje je teško otkriti, rekao je Shehada

Eksplozija bežičnih komunikacijskih uređaja. Anadolija

Anadolija

18.9.2024

Bivši libanski general i vladin bivši koordinator s Mirovnom misijom UNIFIL Mounir Shehada izjavio je da je gotovo sigurno da je eksploziv podmetnut u seriju od 5.000 pejdžera koje je Hezbolah kupio prije pet mjeseci, javlja Anadolija.

Eksplozije bežičnih komunikacijskih uređaja, pejdžera dogodile su se jučer širom Libana, a libanska vlada optužila je Izrael da stoji iza tog incidenta. Najmanje 12 osoba je poginulo, a blizu 3.000 je povrijeđeno.

- Bežični uređaji bili su opremljeni s nekoliko grama eksploziva koje je teško otkriti, postavljenih u bateriju na način koji osigurava da ih senzori ili bilo koji alat za otkrivanje eksploziva ne mogu detektirati - rekao je Shehada za Anadoliju.

Ističući kako vrsta eksploziva još nije potvrđena, Shehada je kazao da je riječ o sofisticiranim eksplozivima napravljenim od modernih materijala koji se ne mogu detektirati senzorima.

- Litijumske baterije, ako se zapale ili eksplodiraju, ne uzrokuju takvu štetu. Snimci su pokazali da je došlo do snažne eksplozije, dok litijumska baterija proizvodi samo mali plamen i vrlo minimalnu eksploziju - rekao je Shehada.

Što se tiče lokacije ili zemlje u kojoj su uređaji montirani, Shehada je rekao da je prerano o tome razgovarati, ali da je do podmetanja eksploziva moglo doći u fazi proizvodnje ili u drugim fazama isporuke.

Iz Izraela nije bilo komentara o eksplozijama pejdžera, ali Hezbolah je obećao da će uzvratiti napad Izraelu.

Generalni sekretar Hezbolaha Hasan Nasralah najavio je da će se javnosti obratiti sutra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.