CYBER AKTERI

Podaci FBI-ja i američkih obavještajaca: Iranski hakeri krali podatke o Trampovoj kampanji i slali ih Bajdenovim ljudima

Iz Trampove kampanje saopćili su da bi Haris i Bajden trebali otkriti jesu li koristili hakirani materijal

Donald Tramp. AP Photo/Alex Brandon

N. Aj.

prije 15 sati 58 minuta

Iranski cyber akteri slali su e-poštu tokom ljeta osobama uključenima u tadašnju kampanju za reizbor američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) koja je sadržavala ukradeni materijal iz kampanje kandidata Donalda Trampa (Trump) u sklopu nastojanja da utječu na predsjedničke izbore.

- Nadalje, iranski zlonamjerni kibernetički akteri nastavili su s naporima od juna da pošalju ukradeni, nejavni materijal povezan s kampanjom bivšeg predsjednika Trampa američkim medijskim organizacijama - naveli su iz FBI-a, Agencije za kibernetičku sigurnost i sigurnost infrastrukture te Ureda direktora Nacionalne obavještajne službe u zajedničkom saopćenju.

Agencije nisu pružile dodatne detalje o prirodi ukradenog materijala.

Iran je ranije negirao miješanje u američke izbore. Iranska stalna misija pri UN-u u Njujorku u srijedu nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

U avgustu su Sjedinjene Države optužile Iran za pokretanje kibernetičkih operacija protiv kampanja obojice američkih predsjedničkih kandidata i ciljanje američke javnosti "operacijama utjecaja" kako bi potaknuli političke razdore.

Zlonamjerni cyber akteri slali su neželjene e-poruke pojedincima u Bajdenovoj kampanji krajem juna i početkom jula koje su sadržavale izvadak iz ukradenog materijala iz Trampove kampanje, navodi se u priopćenju.

Bajden je odustao od utrke za Bijelu kuću 21. jula, a potom ga je zamijenila potpredsjednica Kamala Haris (Harris) kao kandidatkinja Demokratske stranke.

Iz Trampove kampanje saopćili su da bi Haris i Bajden trebali otkriti jesu li koristili hakirani materijal "kako bi naštetili" Trampu.

- Nemamo saznanja da je bilo kakav materijal poslan izravno kampanji. Osobni e-mailovi nekolicine pojedinaca bili su meta nečega što je izgledalo kao neželjena pošta ili pokušaj krađe identiteta - rekao je glasnogovornik Harisine kampanje u izjavi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.