PLAĆAJU DVOSTRUKO VIŠE

SAD ima najlošiji zdravstveni sistem među deset razvijenih zemalja

Rezultati izvještaja pokazali su da SAD ima najlošiju zdravstvenu zaštitu među deset razvijenih zemalja

Zdravstveni sistem. Anadolija

Anadolija

prije 7 sati 15 minuta

Sjedinjene Američke Države (SAD) je najlošije rangirana među deset razvijenih zemalja u oblasti zdravstvene zaštite, javlja Anadolija.

U izvještaju Fonda Commonwealth, sa sjedištem u SAD-u, američki zdravstveni sistem uporedili su sa zdravstvenim sistemom Australije, Kanade, Francuske, Njemačke, Holandije, Novog Zelanda, Velike Britanije, Švedske i Švicarske.

Rezultati izvještaja pokazali su da SAD ima najlošiju zdravstvenu zaštitu među deset razvijenih zemalja.

Iako Amerikanci plaćaju skoro dvostruko više za zdravstvenu zaštitu nego građani u drugim državama, američki zdravstveni sistem je pokazao loše rezultate u pogledu zdravstvene jednakosti, pristupa njezi i ponuđenih usluga.

Joseph Betancourt, predsjednik Fonda Commonwealth, izjavio je da se svaki dan mogu vidjeti slabosti i nedostaci američkog zdravstvengo sistema.

- Postoje čak pacijenti koji sebi ne mogu priuštiti potrebne lijekove. Stariji pacijenti su dosta bolesniji nego što se očekivalo jer nisu imali osiguranje veći dio života - rekao je Betancourt.

Naglasio je da je davno bilo vrijeme da se uspostavi zdravstveni sistem koji pruža kvalitetnu i pristupačnu njegu za sve Amerikance.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.