KOMPANIJA GOLD APOLLO

Tvrdi ministar: Komponente za pejdžere korištene u eksplozijama u Libanu nisu sa Tajvana

Sigurnosni izvori rekli su da je Izrael odgovoran za eksplozije, no iz ove države nisu direktno komentirali napade

Panika na ulicama Libana nakon eksplozije pejdžera. Anadolija

N. Aj.

prije 6 sati 37 minuta

Komponente korištene u hiljadama pejdžera koji su detonirali u utorak u Libanu u smrtonosnom udaru Hezbolahu nisu proizvedene na Tajvanu, rekao je tajvanski ministar ekonomije u petak.

Tajvanska kompanija "Gold Apollo" saopćila je ove sedmice da nije proizvodila uređaje korištene u napadu, te da kompanija BAC iz Budimpešte, kojoj su pejdžeri povezani, ima licencu za korištenje njenog brenda.

Nije bilo jasno kako i kada su pejdžeri naoružani tako da se mogu daljinski detonirati. Isto se odnosilo i na stotine ručnih radio aparata koje je koristio Hezbolah koji su eksplodirali u srijedu u drugom talasu napada. U dva incidenta u Libanu je poginulo 37 ljudi, a ranjeno oko 3.000.

- Komponente su (uglavnom) niske klase IC (integrirana kola) i baterije - rekao je novinarima tajvanski ministar ekonomije Kuo Jyh-huei.

Kada su ga pitali jesu li dijelovi pejdžera koji su eksplodirali proizvedeni na Tajvanu, rekao je: 

- Mogu sa sigurnošću reći da nisu napravljeni na Tajvanu - dodajući da slučaj istražuju pravosudni organi.

Sigurnosni izvori rekli su da je Izrael odgovoran za eksplozije pejdžera u utorak koje su podigle tenzije u rastućem sukobu između dvije strane. Izrael nije direktno komentarisao napade.

Tajvanski ministar vanjskih poslova Lin Chia-lung, također u obraćanju novinarima u parlamentu, odgovorio je sa "ne" na pitanje da li se sastao s de facto izraelskim ambasadorom kako bi izrazio zabrinutost zbog ovog slučaja.

- Tražimo od naših misija u inostranstvu da podignu svoju svijest o sigurnosti i razmjenjuju relevantne informacije s drugim zemljama - rekao je.

Dok tajvanske vlasti istražuju bilo kakvu potencijalnu vezu između njegovih velikih globalnih lanaca nabavke tehnologije i uređaja korištenih u napadima u Libanu, predsjednika i osnivača Gold Apolla, Hsu Ching-kuanga, tužioci su u četvrtak kasno u noć ispitali, a zatim pustili.

Još jedna osoba u tužilaštvu bila je Tereza Vu, jedina uposlenica kompanije Apollo Systema, koja nije razgovarala s novinarima.

Hsu je ove sedmice rekao da je osoba po imenu Tereza bila jedan od njegovih kontakata za dogovor s BAC-om.

Glasnogovornik ureda okružnog tužiteljstva Shilin u Tajpeju rekao je Reutersu da je ispitao dvije osobe kao svjedoke i da je dobio saglasnost da izvrši pretres četiri lokacije njihovih firmi na Tajvanu u okviru svoje istrage.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.