LOJD OSTIN

Američki ministar odbrane izrazio zabrinutost zbog tenzija između Izraela i Libana

Naglasio važnost postizanja diplomatske rezolucije koja će stanovnicima omogućiti da se bezbjedno vrate svojim domovima sa obje strane granice

Ostin: Diplomatski napori. Anadolija

Anadolija

prije 7 sati 29 minuta

Američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) razgovarao je u petak s izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom (Yoav Gallant) kako bi izrazio zabrinutost zbog trenutne eskalacije između Izraela i libanskog Hezbollaha, javlja Anadolu.

- Ostin je ponovo naglasio važnost postizanja diplomatske rezolucije koja će stanovnicima omogućiti da se bezbjedno vrate svojim domovima sa obje strane granice - rekao je general-major Pet Rajder (Pat Ryder), sekretar za štampu Pentagona.

Sporazum o prekidu vatre

Telefonski poziv uslijedio je nakon današnjeg izraelskog napada na južno predgrađe Bejruta.

Rajder je dodao da je Ostin pozvao i na kontinuirane napore za postizanje sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze koji bi kući vratio sve taoce koje drži Hamas i potvrdio nepokolebljivu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država sigurnosti Izraela.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah optužio je u četvrtak Izrael za kršenje "svih konvencija i zakona" i obećao da će "odmazda doći".

Ministarstvo zdravlja Libana saopštilo je da je u izraelskom napadu u petak na južno predgrađe Bejruta ubijeno 12 ljudi, a 66 povrijeđeno, od kojih je devet u kritičnom stanju.

Izraelska vojska tvrdi da je u napadu dronom u južnom predgrađu Bejruta ubila Ibrahima Akila (Aqil), za kojeg je navela da je bio šef operacija Hezbollaha i de facto komandant Radwan snaga.

Raste broj poginulih

U utorak i srijedu, 37 ljudi je poginulo, a više od 3.250 je povrijeđeno u seriji eksplozija pejdžera i voki-toki uređaja u Libanu.

Libanska vlada i Hezbolah optužili su Izrael da je izveo napad. Hezbolah je obećao osvetu, a Izrael nije komentarisao optužbe.

Ovi napadi izazvali su eskalaciju prekograničnog rata Izraela i Hezbolaha koji je počeo nakon pokretanja smrtonosne ofanzive Izraela u Pojasu Gaze, u kojoj je poginulo skoro 41.300 ljudi, uglavnom žena i djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.