"SOVJETSKI PRODOR"

Lavrov obećao da će Rusija braniti svoje arktičke interese

Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je SAD da podstiču tenzije

Rusija otvorila vojne lokacije na Arktiku. SWP Berlin

Dž. R.

prije 15 sati 49 minuta

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov obećao je u intervjuu objavljenom u petak da će Moskva braniti svoje interese na Arktiku i u diplomatskom i u vojnom smislu, prenosi Reuters.

Više vježbi

Ruske novinske agencije citirale su Lavrova koji je u nizu dokumentarnih filmova rekao da je Rusija odlučna da se suprotstavi nastojanju Sjedinjenih Država i njihovih saveznika iz NATO-a da organiziraju sve veći broj vojnih vježbi u arktičkom regionu.

- Vidimo kako NATO intenzivira vježbe u vezi s mogućim krizama na Arktiku. Naša zemlja je u potpunosti spremna da brani svoje interese u vojnom, političkom i vojno-tehničkom smislu - rekao je Lavrov u seriji pod naslovom "Sovjetski prodor".

Agencije nisu dale dalje citate koji bi ilustrovali njegovu tvrdnju.

Lavrov je dao svoje komentare u pozadini nove strategije Pentagona o Arktiku objavljene u julu, u kojoj se navodi ono što je Vašington opisao kao pojačanu rusku aktivnost oko Arktika.

Povećana saradnja

U američkom izvještaju se navodi da je Rusija ponovo otvorila stotine vojnih lokacija iz sovjetskog doba na Arktiku i ukazuje na povećanu saradnju Rusije s Kinom na rutama minerala i transporta koji bi mogli utjecati na stabilnost u polarnim regijama.

Kada je izvještaj objavljen, rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Sjedinjene Države da podstiču tenzije na Arktiku i odbacilo svaku ideju da bi povećana saradnja u tom području s Kinom mogla utjecati na regionalnu stabilnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.