JUŽNA KAROLINA

Čekao smrt 27 godina: Južna Karolina nakon duge pauze nastavila s pogubljenjima

Osuđeni je pogubljen zbog ubistva prodavačice u pljački 1997. godine

Ovens: Smaknuće gledala porodica žrtve. X

Dž. R.

prije 8 sati 29 minuta

Nakon pauze od 13 godina, Južna Karolina je ponovo izvršila smrtnu kaznu. Osuđeni je pogubljen zbog ubistva prodavačice u pljački 1997. godine.

Mogu izabrati

Ponestalo im je zaliha smrtonosnih injekcija prije mnogo godina, a prema CNN-u, nijedna ih kompanija nije bila spremna javno prodati. Tako je država donijela zakon koji je držao u tajnosti dobavljače hemikalija i velik dio protokola pogubljenja kako bi mogla nastaviti s pogubljenjima smrtonosnom injekcijom.

Standard također omogućuje osuđenicima na smrt da biraju između injekcije, streljačkog voda ili električne stolice, koja je prvi put uvedena 1912. godine.

Ponovo uvedena

Zatvorenik pogubljen u petak bio je 46-godišnji Fredi Ovens (Freddie Owens), koji je svoju žrtvu, 41-godišnju samohranu majku troje djece Irene Graves, upucao u glavu tokom noćne smjene nakon što mu je rekla da ne može otvoriti sef.

Ovensa sada mogu slijediti drugi osuđenici. Pet osuđenika već je iscrpilo ​​sve žalbe, a Vrhovni sud Južne Karoline dopustio je jedno pogubljenje svakih pet sedmica.

Južna Karolina ponovno je uvela smrtnu kaznu 1976. i od tada je pogubila 43 zatvorenika. Početkom 2000-ih, zemlja je u prosjeku imala tri pogubljenja godišnje. Owensovo pogubljenje bilo je prvo od maja 2011.

Smaknuće Ovensa, koji je također priznao ubistvo zatvorenika 1999., gledala su dva člana porodice ubijene prodavačice.

Pogubljenje je uslijedilo nakon što je Vrhovni sud Južne Karoline odbio odgoditi pogubljenje u četvrtak, a guverner Henri MekMaster (Henry McMaster) odlučio je ne dati Ovensu pomilovanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.