RASPLAMSAVANJE RATA

Profesor Adis Maksić za "Avaz": Niz vojnih akcija na Bliskom istoku su krvavi šahovski potez Netanjahua u borbi za vlastiti politički opstanak

Maksić za naš portal analizira zašto se sve dešava upravo sada

Maksić: Analizira tajming događaja. AP / Facebook

Alen Bajramovic

prije 4 sata 24 minute

Dok gledamo vijesti o napadima raketama, dronovima, avionima, pa i laptopima i pejdžerima, situacija na Bliskom istoku prijeti da preraste u veliki, regionalni rat. 

Profesor na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije Univerziteta Burch Adis Maksić za “Avaz” analizira zašto se sve dešava upravo sada i ima zanimljiv odgovor na pitanje zašto izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) u ovom trenutku pokreće niz agresivnih vojnih akcija u regiji.

Miješanje u američke izbore

- Ovo je neka vrsta miješanja u američke izbore. Poznato je da Netanjahu priželjkuje dolazak na vlast Donalda Trampa, jer time bi osigurao i vlastito političko preživljavanje. 

Otvaranjem rata sa Hezbolahom, rasplamsavanjem Bliskog istoka, prisilio bi trenutnu američku administraciju da vojno pomogne Izraelu u ovom krvavom ratu, tek nešto više od mjesec dana od američkih izbora – kaže prof. dr. Maksić.

Pojašnjava kako se izbori za predsjednika SAD odlučuju u dvije savezne države – Mičigenu i Pensilvaniji.

Krvavi šahovski potez

- Kamala Haris mora pobijediti u obje kako bi osvojila Bijelu kuću. Međutim, ako izbori budu u jeku rata na Bliskom istoku, u kojem Amerika podržava Izrael, Haris će izgubiti mnoge glasove američkih Arapa koji su veliki dio biračkog tijela Mičigena. 

Ukoliko trenutna administracija ne da dovoljno jaku podršku Izraelu, izgubit će glasove u Pensilvaniji, gdje živi veliki broj Jevreja. Dakle, tajming ukazuje na krvavi šahovski potez Netanjahua u borbi za vlastiti politički opstanak – ističe profesor Adis Maksić za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.