POJAVILE SE SPEKULACIJE

Još uvijek bez potvrde ili demanta informacije o smrti Sinvara

Nakon ubistva Ismaila Hanijeha, političkog vođe Hamasa, u Teheranu 31. jula - Jahja Sinvar jedini je preostali vođa Hamasa

Jahja Sinvar. AP Photo/Adel Hana, File

S. S.

prije 6 sati 50 minuta

Dok traje sukob na Bliskom istoku izraelske snage saopćile su da ne mogu niti potvrditi niti demantirati da je poginuo jedini preostali vođa Hamasa Jahja Sinvar. Izraelski Jerusalem Post nakon toga je kontaktirao dva svoja izvora. 

Kako tvrde, jedan izvor iz vrha IDF-a tvrdi da su šanse male, a drugi da ne raspolaže s konkretnim informacijama. Kako piše Jerusalem Post nijedan od njihovih izvora nije spominjao bilo kakvu konkretnu "specijalnu operaciju" IDF-a koja je mogla dovesti do ubistva Jahje Sinvara.

Ono što je Jerusalem Post ustanovio jest da se u IDF-u trenutno vodi velika rasprava o Sanvarovom statusu, a s obzirom, kažu, da čelnik Hamasa već duže vrijeme nije kontaktirao podređene i posrednike u slučaju talaca koje Hamas drži od 7. oktobra prošle godine.

Jerusalem Post spekulira i s idejom da je vrlo lako moguće da je na stvari još jedna psihološka taktika IDF-a protiv Hamasovih zapovjednika na srednjem nivou kako bi ih natjerali da radi pravnog imuniteta odustanu od lojalnosti Sinvaru i predaju izraelske taoce.

Ovaj medij piše da su u decembru procurili brojni izvještaji da je Sinvar mrtav, ranjen, da je pobjegao na Sinaj i da je, na neki način, odsječen od svoje mreže. To se, kasnije, ispostavilo netačnim.

Inače, nakon ubistva Ismaila Hanijeha, političkog vođe Hamasa, u Teheranu 31. jula - Jahja Sinvar jedini je preostali vođa Hamasa kojeg se drži odgovornim za planiranje brutalnog terorističkog napada 7. oktobra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.