UPERIO PUŠKU

Podignuta optužnica protiv Ruta zbog atentata na Trampa: Prijeti mu doživotna kazna

Rutu je određen pritvor zbog straha od bijega i toga da bi mogao biti opasnost za zajednicu

Vesli Rut. AP Photo/Efrem Lukatsky

S. S.

25.9.2024

Američki tužioci podigli su optužnicu protiv čovjeka uhapšenog u blizini golf terena Donalda Trumpa na Floridi za atentat na predsjedničkog kandidata.

Sve ovo je objavljeno dan nakon što je sudski spis pokazao da je Rajan Vesli Rut prije nekoliko mjeseci napisao poruku u kojoj je rekao da planira ubiti Trampa.

Njemu već prijeti 20 godina u zatvoru na osnovu optužbi za oružje, no s optužbama za pokušaj ubistva ta kazna bi mogla biti doživotna.

Pogrešno vođenje slučaja

- Nasilje usmjereno na javne službenike ugrožava sve za šta se naša zemlja zalaže - rekao je američki državni tužilac Merik Garlend u saopćenju, obećavajući da će "koristiti svaki raspoloživi alat" kako bi Ruta pozvao na odgovornost.

Tramp je optužio vladu za pogrešno vođenje slučaja, napisavši u ponedjeljak u objavi na društvenim mrežama da bi ministarstvo pravosuđa trebalo „pustiti Floridu da se bavi slučajem!“

Ali Garlend je to odbio, rekavši novinarima u utorak da će njegova agencija "pokušati da sarađuje i dobije pomoć od" državnih zvaničnika "u skladu sa zakonom".

Sudski dokumenti pokazuju da je slučaj dodijeljen slučajnim odabirom američkoj okružnoj sutkinji Ejlin Kenon.

Kenon je sutkinja iz Južne Floride koja je prošle godine dodijeljena Trampovom slučaju povjerljivih dokumenata i koja ga je odbacila ranije ove godine. Na njenu odluku je trenutno uložena žalba.

Određen pritvor

Rutu je određen pritvor zbog straha od bijega i toga da bi mogao biti opasnost za zajednicu.

Podsjećamo, agent Tajne službe uočio je njegovu pušku kako izviruje iz ograde u Trampovom golf klubu u Vest Palm Biču.

Agent je otvorio vatru dok je trostruki republikanski predsjednički kandidat igrao rundu golfa.

Rut je pobjegao ne ispalivši metak, ostavljajući svoje oružje i druge predmete na mjestu događaja dok su agenti ispratili Trampa na sigurno.

On je ubrzo nakon toga uhapšen, nakon što ga je svjedok uočio na autoputu.

U ponedjeljak su novi sudski zapisnici otkrili dokaze koji sugeriraju da je Rut mjesecima planirao svoj napad na Trampa.

Pored optužbe za atentat, optužnica na osam stranica koja je otpečaćena u utorak također tereti Ruta za: posjedovanje vatrenog oružja u svrhu promicanja krivičnog djela nasilja; posjedovanje vatrenog oružja kao zločinac; posjedovanje vatrenog oružja s izbrisanim serijskim brojem i napad na federalnog službenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.