MAHMOUD ABAS

Dramatično obraćanje predsjednika Palestine u UN-u: Zaustavite ovaj zločin

Ovo ludilo se ne može nastaviti. Nećemo otići, nećemo otići, nećemo otići. Palestina je naša domovina

Abas prilikom obraćanja. Anadolija

Anadolija

prije 10 sati 11 minuta

Palestinski predsjednik Mahmoud Abas rekao je da je Izrael vrši genocid nad libanskim narodom, javlja Anadolu.

Govoreći na 79. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN), Abas je govorio u izraelskim napadima na Gazu, kao i aktuelnim napadima na Liban.

Uništeno 75 posto Gaze

Podsjetio je da je 75 posto Gaze uništeno i postalo neprepoznatljivo, a hiljade ljudi poginulo, Abas je rekao: 

- Zaustavite izraelske zločine u Gazi i na Zapadnoj obali, zaustavite ubijanje djece i žena, zaustavite genocid i prestanite slati oružje u Izrael. Ovo ludilo se ne može nastaviti. Nećemo otići, nećemo otići, nećemo otići. Palestina je naša domovina. To je zemlja naših očeva, naših djedova. Ona će ostati naša, a ako netko treba otići, to su okupatori

Osvrćući se na poziv izraelskog krajnje desnog ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben Gvira da se izgradi sinagoga u Mesdžid Al-Aksi, Abbas je rekao da Aksa i okolina pripadaju muslimanima.

Abas je rekao da su više puta ranije upozoravali da je okupirana palestinska država na mjestu eksplozije i da se ta eksplozija dogodila 7. oktobra, dodajući da su pozvali da se sjedne za pregovarački sto na osnovu rješenja dvije države, ali umjesto da se sluša glas razuma, Izrael je počinio genocid u Gazi. On je rekao da je Izrael počeo i još uvijek čini ratne zločine pred očima međunarodne zajednice.

- Izrael sada napada bratski libanski narod. Izraelska vlada vrši genocid nad libanonskim narodom. Izrael treba da zaustavi rat u Palestini i Libanu - rekao je Abas.

Aktivisti riskirali živote

Abas se osvrnuo na odluku koju je Palestina podnijela Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, temeljenu na savjetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde (ICJ) od 19. jula, koji je izraelsku okupaciju palestinskog teritorija proglasio nezakonitom i zahtijeva da Izrael prekine svoju prisutnost u okupiranim područjima u roku od 12 mjeseci. Zahvalio je zemljama koje su glasale za prijedlog zakona.

Abas je također zahvalio aktivistima koji podržavaju Palestinu.

- Zahvalni smo onima koji organiziraju demonstracije podrške Palestini širom svijeta, uključujući SAD i zapadne zemlje. Također smo zahvalni aktivistima koji su riskirali svoje živote da bi došli u Palestinu. Ovom prilikom s rahmetom odajemo počast tursko-američkoj državljanki Aysenur Ezgi Eygi. Palestinski narod neće zaboraviti stav gospođe Aysenur, koju je ubila izraelska okupatorska vojska - poručio je Abas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.