BEJRUT

Izrael tvrdi da je ubio vođu Hezbolaha: Evo ko je Hasan Nasralah

Nasralah se smatra kao osoba koja ima najveću moć u Libanu, a navode da mu je 100.000 boraca na raspolaganju

Hasan Nasralah. AP Photo/Hassan Ammar, File

S. S.

prije 4 sata 7 minuta

Izraelska vojska je saopćila da je tokom napada na Bejrut usmrtila Hasana Nasralaha, prvog čovjeka Hezbolaha. Iz Hezbolaha se nisu još uvijek oglašavali povodom ove tvrdnje.

Nasralah se smatra kao osoba koja ima najveću moć u Libanu, a navode da mu je 100.000 boraca na raspolaganju.

Regionalna vojna i politička sila

Rođen je 1960. u bejrutskom predgrađu Šaršabuk, u siromašnoj šitskoj porodici. U Libanu je studirao teologiju, a pridružio se Hezbolahu 1982., godine kada je osnovan, nakon učestvovanja u pokretu Amal, političkoj i paravojnoj organizaciji.

Tokom godina se uspinjao na hijerarhijskoj ljestvici Hezbolaha da ni na kraju vodio Hezbolah tokom sukoba s Izraelom, a učestvovao je i u sukobu u susjednoj Siriji. Pod njegovim vodstvom grupa se transformirala u regionalnu vojnu i političku silu kojoj je najveći neprijatelj izrael, piše Sky News.

Nasralah je produbljivao savez sa šitskim vjerskim vođama u Iranu i palestinskim militantnim grupama poput Hamasa. Nosio je počasnu titulu "Sayyed", koja označava lozu šitskog svećenika koja datira još od poslanika Muhammeda.

Status porastao nakon rata 

Hezbolah su osnovali pripadnici Iranske revolucionarne garde koji su u ljeto 1982. otišli u Liban kako bi se borili protiv izraelskih snaga. Kada je u februaru 1992. u izraelskom napadu ubijen tadašnji vođa Abas Musavi, Nasralah je počeo preuzimati vodstvo.

Njegov status je dodatno porastao 2006., kada se Hezbolah borio protiv Izraela tokom 34-dnevnog rata. No, 2011. je doživio svojevrsni pad u popularnosti kada je izbio građanski rat u Siriji te su borci Hezbolaha stali na stranu Asadovih snaga - iako je bio izopćen od strane arapskog svijeta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.