ORGANIZACIJA U RASULU

Ko je Hashem Safieddine, mogući nasljednik vođe Hezbollaha?

Grupa, koju podržava Iran, potvrdila je da je Nasrallah, koji je vodio Hezbollah 32 godine, poginuo u petak

Hashem Safieddine. Reuters

D. H.

prije 7 sati 30 minuta

Ubistvo vođe Hezbollaha Hassana Nasrallaha u zračnim napadima na predgrađe Bejruta usmjerilo je pažnju na čovjeka koji se široko smatra njegovim nasljednikom – Hashema Safieddinea.

Odabir novog lidera

Grupa, koju podržava Iran, potvrdila je da je Nasrallah, koji je vodio Hezbollah 32 godine, poginuo u petak. Sada se suočavaju s izazovom odabira novog lidera nakon najtežih napada u 42-godišnjoj historiji organizacije. Kao predsjednik Izvršnog vijeća, Safieddine nadgleda političke poslove Hezbollaha, a također je član Vijeća za džihad, koje upravlja vojnim operacijama grupe.

Safieddine je Nasrallahov rođak i, poput njega, klerik koji nosi crni turban, simbolizirajući porijeklo od poslanika Muhammeda. Američki State Department ga je 2017. proglasio teroristom, a u junu je zaprijetio velikom eskalacijom nakon ubistva još jednog komandira Hezbollaha. “Neka se neprijatelj pripremi za plač i kukanje”, izjavio je tokom sahrane.

Safieddineove javne izjave često odražavaju militantnu poziciju Hezbollaha i njegovu podršku palestinskom pitanju. Na nedavnom skupu u Dahijehu, uporištu Hezbollaha u južnim predgrađima Bejruta, izjavio je: “Naša historija, naše oružje i naše rakete su s vama”, pokazujući solidarnost s palestinskim borcima.

Stručnjak za šitske milicije

Prema Philipu Smythu, stručnjaku za iranske šiitske milicije, Nasrallah je Safieddineu dodijelio ključne uloge unutar različitih vijeća Hezbollaha, od kojih su neka bila netransparentna. Safieddineova porodična veza s Nasrallahom, fizička sličnost te njegov religijski status kao potomak proroka Muhammeda dodatno mu idu u prilog.

Safieddine je također javno kritizirao američku politiku. U odgovoru na pritisak SAD-a na Hezbollah 2017. godine, izjavio je: “Ova mentalno ometena, luda američka administracija pod vodstvom Trumpa neće moći naštetiti otporu,” naglasivši da će takvi postupci samo ojačati Hezbollahovu odlučnost,

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.