ANALIZA "ECONOMISTA"

Ubistvo Nasralaha će preoblikovati Liban i regiju - na ovaj ili onaj način

Osamnaest godina je Izrael planirao kako ubiti Nasralaha, a 2006. je imao jedan bezuspješni pokušaj

Hasan Nasralah. AP Photo/Hassan Ammar, File

N. H.

prije 3 sata 4 minute

Nije prerano zaključiti da će ubistvo vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha (Hassan Nasrallah) preoblikovati Liban i regiju, piše britanski list "Economist".

Osamnaest godina je Izrael planirao kako ubiti Nasralaha, a 2006. je imao jedan bezuspješni pokušaj. Nakon tog pokušaja, svoje resurse su počeli koristiti za prikupljanje obavještajnih podataka o Hezbolahu i komunikaciji s Iranom.

Mogući nasljednici Nasralaha su Naim Kasem i Hašem Safiedin.  

Malo je vjerovatno da će 71-godišnje Kasem biti njegova zamjena, pa se očekuje da će to biti Safiedin, inače Nasralahov rođak, dok mu je supruga kćerka poznatog iranskog generala Kasema Suleimanija. 

Ko god da bude Nasralahov nasljednik, suočit će se, prema ocjeni Economista, s najneizvjesnijim trenutkom u 40 godina postojanja Hezbolaha. 

Navode da nije riječ samo o tome što je zbrisano gotovo cijelo vojno vodstvo Hezbolaha, nego da su i poniženi pred građanima Libana, koji im sve više zamjeraju političku dominaciju. 

S obzirom na to da je Hezbolah značajno oslabljen, postoji opasnost od izbijanja sektaških sukoba u Libanu.

Hezbolah je godinama povezan s Iranom, imao je ključnu ulogu u podršci režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada te podržava milicije u Iraku i Jemenu, a koje podržava i Iran. Zbog toga ne čudi da su neki Arapi oduševljeno reagirali na Nasralahovu smrt. Bogate zaljevske države šute, ali je, kako piše Economist, sigurno da su se otvorili šampanjci u palatama u Rijadu i Abu Dabiju.

I iranske vlasti strahuju kako će njihovi građani reagirati na to što sve više resursa daju Hezbolahu, koji gubi rat protiv Izraela. To se događa u trenutku rastućeg nezadovoljstva zbog odumrle iranske ekonomije.

Dugoročno gledano, događaji u protekle dvije sedmice mogli bi preoblikovati iransku sigurnosnu politiku.  Sada gledaju kako se njihova najmoćnija milicija iskorjenjuje. Neki od njih već govore o tome da Iran treba napraviti i testirati nuklearnu bombu.

Ubistvom Nasralaha je razbijena iluzija o Hezbolahovoj moći, što se upravo dogodilo i s Egiptom nakon Šestodnevnog rata 1967. protiv Izraela. Egipat poslije tog rata nikada više nije uspio obnoviti prestiž koji je imao do tada, piše Economist.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.