NA DANAŠNJI DAN

Glumica Monika Beluči, jedna od najljepših žena svijeta, slavi 60. rođendan

Danas je ponedjeljak, 30. septembar/rujan 2024. godine, do kraja godine preostala su još 93 dana

Instagram

I. P.

jučer

Na današnji dan 1964. godine, rođena je Monika Ana Marija Beluči (Monica Anna Maria Bellucci), italijanska glumica, model i seks simbol , jedna od najljepših žena svijeta. Poznata je po mnogim filmskim ulogama na raznim jezicima, a dobitnica je više nagrada uključujući Globo d'oro te Francuski Orden za umjetnost i književnost.

Karijeru je počela kao model s nepunih 16 godina, a radila je za brojne poznate modne kuće, među njima „Dolce&Gabannu“. Svjetsku slavu stekla je glavnom ulogom u talijanskom filmu „Malena“ iz 2000. godine

Navodno su je roditelji skrivali jer su se bojali da će se njena ljepota iskorištavati.

- Ljepota je hendikep ako si glup i ne znaš je iskoristiti. Osjećam se dobro i ugodno u svom tijelu, ali ne zbog toga što sam lijepa. Poznajem mnoge lijepe ljude i njihovi životi su jednostavno užasni. Jako su nesigurni u sebe... Sretna sam što sam voljena i što imam divnu porodicu - rekla je glumica jednom prilikom.

Bila je u braku s francuskim glumcem Vinsentom Kaselom (Vincentom Casselom, 57) s kojim je dobila dvije kćerke, Devu i Leoni (Leonie). Zejedno su glumili u čak devet filmova, a rastali su se 2013. godine.

Od prošle godine je u vezi s rediteljem Timom Bartonom (Burtonom), a zajedno su sarađivali na drugom nastavku popularnog filma "Beetlejuice".

Mevlana Dželaludin Rumi. Ljubusaci.com

Rođen Mevlana Dželaludin Rumi, perzijski islamski filozof

1207. - Rođen Mevlana Dželaludin Rumi, perzijski islamski filozof, teolog, pravnik, pjesnik i osnivač derviškog reda Mevlevija iz Konye. Smatra se jednim od najvećih derviških pjesnika islama, koji je pisao na persijskom jeziku. Ime Rumi dobio je zbog toga što je život proveo u Rumu (Rumski sultanat), današnja srednja Anadolija, a Mevlana na perzijskom jeziku znači naš vodič. Najpoznatije djelo mu je poema „Mesnevija“, koja se sastoji se od šest svezaka (džiltova), s najviše 25.000 stihova.

1846. - Američki zubar Vilijam Morton (William) prvi upotrijebio anesteziju (etar) prilikom vađenja zuba.

1870. - Rođen Žan Batist Perin (Jean Baptiste Perrin), francuski fizičar i hemičar. Bio je profesor fizikalne hemije na Pariskom univerzitetu. Istraživao rendgensko i katodno zračenje. Prvi je nedvojbeno dokazao da su katodne zrake roj čestica negativnog naboja. Proučavanjem taloženja koloidnih čestica u otopinama potvrdio je Ajnštajnovu (Einstein) teorijsku jednadžbu, koja se odnosi na tu pojavu, te procijenio obim atoma i molekula kao i njihov broj u zadanom obimu (volumenu), to jest odredio je vrijednost Avogadrovog broja. Za rad na dokazivanju diskontinuirane strukture tvari i za otkriće sedimentacijske ravnoteže dobio je 1926. Nobelovu nagradu za fiziku.

1876. - Srbijanski pjesnik Milan Rakić rođen je na današnji dan. Pojavio se 1903. zbirkom "Pesme" kao potpuno izgrađen pisac, misaon i osjećajan, pjesnik unutrašnjih nemira i sukoba, čiji pesimizam potječe iz intelektualnog razmišljanja o prolaznosti svijeta. Objavio je 1912. zbirku "Nove pesme" i 1936. "Pesme". Pedesetak pjesama, koliko je ukupno napisao, odlikuje se elegancijom i savršenstvom forme i spadaju u vrh srpske lirike 20. vijeka. Najpoznatije su mu pjesme "Na Gazimestanu", "Jefimija", "Dolap", "Simonida", "Napuštena crkva", "Orhideja", "Iskrena pesma", a njegove pozorišne kritike su izraz velike kulture i pouzdanog suda.

1882. - Rođen njemački fizičar Hans Vilhelm Gajger (Wilhelm Geiger), koji se bavio izučavanjem radioaktivnih supstanci i 1928. izumio napravu za registrovanje i brojanje naelektrisanih čestica i gama-zraka, odnosno mjerenje radioaktivnosti, poznatu kao Gajgerov brojač.

1906. - U Bijeljini rođen Salih Alić, bosanskohercegovački pjesnik. Prvo je radio kao knjigovođa, a zatim kao dopisnik sarajevskih listova "Jugoslavenski list" i "Večernja pošta". Nakon kratkotrajnog boravka u Zagrebu, gdje se bavio preprodajom knjiga, dolazi u Sarajevo i radi u Islamskoj dioničkoj štampariji. Od 1936. kreće se u boemskom krugu Tina Ujevića i objavljuje pjesme u brojnim časopisima i listovima. Umro je 11. marta 1982. godine u Zagrebu, gdje je i sahranjen.

Džejms Din. Wikipedia.org

Poginuo američki glumac Džejms Din

1955. - U automobilskoj nesreći u 24. godini poginuo američki glumac Džejms Din (James Dean), simbol uznemirene i pobunjene mladosti poslije Drugog svjetskog rata, čiji je tragičan kraj doprinio da preraste u svojevrstan mit. Filmovi: "Istočno od raja", "Buntovnik bez razloga", "Div".

1985. - Umro američki seizmolog Čarls Rihter (Charles Richter), čijim je imenom nazvana skala za mjerenje jačine zemljotersa.

1989. - Preminuo srbijanski i jugoslavenski pisac Oskar Davičo, koji je 50-ih i 60-ih godina 20. vijeka bio jedna od najaktivnijih i najdinamičnijih ličnosti u književnom životu Beograda i SFR Jugoslavije (zbirke pjesama „Višnja za zidom“, „Nastanjene oči“, romani „Pesma“, „Beton i svici“). Bio je jedan od urednika “Nove misli” (1953. – 1954.), a 1955. jedan od osnivača i zatim dugogodišnji urednik časopisa “Delo”. Osamdesetih, u Sarajevu, osnovao je i uređivao časopis “Dalje”.

1991. - Umro Toma Zdravković, jugoslavenski i srbijanski pjevač i kantautor narodne muzike. Tekstove svojih pjesama uglavnom je pisao sam i većina tih pjesama su autobiografskog sadržaja. Iza sebe je ostavio brojne hitove: “Da l’ je moguće”, “Danka”, “Dotak’o sam dno života”, “Dva smo sveta različita“, "Ej Branka, Branka", "Tužno leto", "Sliku tvoju ljubim", “Kafana je moja sudbina”, “Prokleta nedelja”, “Jelena” i “Za Ljiljanu” samo su neke od njih. Kemal Monteno za njega je napisao pjesmu “Pesme moje”. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.