BLISKI ISTOK KLJUČA

Antonio Prlenda za "Avaz": Netanjahu je očigledno odlučio zaigrati na sve ili ništa, SAD su neodlučne, a Evrope se ne boji

Brzi udar kopnenim snagama jeste opcija za njega, no, problem je što će upravo stradati i stanovništvo

Prlenda o Netanjahuu i dešavanjima na Bliskom istoku. Anadolija

Alen Bajramovic

prije 3 sata 34 minute

Napadi Izraela na Jemen i Liban, uz kontinuirana razaranja Gaze, najavljuje potpunu eskalaciju sukoba na Bliskom istoku. Sve je veći broj analitičara koji kopnenu invaziju na Liban, dok izraelska vojska gomila tenkove na granici, smatraju sasvim realnom.

- Suočen s jakim glasovima protiv njegove vlasti i samog načina vođenja rata u samom Izraelu, kao i da eventualno od međunarodnih faktora bude, po zapovjednoj odgovornosti, optužen za genocid, premijer Izraela Benjamin Netanjahu (Netanyahu) očigledno je odlučio zaigrati na sve ili ništa. Osjeća neodlučnost SAD u ovom američkom predizbornom periodu, a Evrope se svakako ne boji. Ide na kartu da, ako iz ovoga izađe kao pobjednik, sve će mu biti oprošteno - rekao je za “Avaz” vojno-politički analitičar Antonio Prlenda.

Istovremeno, dodaje, Netanjahu je svjestan sposobnosti zračnih snaga IDF-a i vojničke odlučnosti njegovih kopnenih i obavještajnih snaga.

- Sada mu je jeste povoljan trenutak za to, jer su i Hamas u Gazi i Hezbolah u Libanu na koljenima, a čini se i da jenjava potpora koju obično stanovništvo daje ovim ekstremnim skupinama. Brzi udar kopnenim snagama jeste opcija za njega. No, problem je što će upravo stradati i to stanovništvo, jer prekomjerna upotreba oružane sile, kakvu je Izrael cijelo vrijeme pokazivao u Gazi, neminovno vodi do velikog broja nevinih civilnih žrtava. Tu Iran ne može puno da uradi. Sigurno je da su počeli razmišljati i o nuždi pripreme za mogući dalekometni udar na neko od kritičnih iranskih vojno-energetskih postrojenja, što izraelsko ratno zrakoplovstvo jest sposobno izvesti. Čini se da izraelski vojni establišment ima osjećaj da bi smio ići tako daleko, a da im se ne uzvrati na način koji bi doveo do još dugotrajnijeg i obimnijeg međudržavnog rata. Što se tiče međunarodne zajednice, ona kao da se sve manje pita, jer je odavno zakasnila učinkovitom reakcijom na sukob u Gazi - istakao je Prlenda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.