SVE POČELO 1978. GODINE

Izrael je više puta poslao vojnike u Liban: Evo iz koje invazije je nastao Hezbolah

Jedna od njih je trajala godinama i imala katastrofalne posljedice

Izraelski tenkovi na granici sa Libanom. AP

Dž. R.

jučer

Izraelskoj vojsci ovo nije prvi ulazak u susjednu zemlju Liban, jedna od njih je trajala godina, a CNN je objavio popis svih izraelskih invazija na ovu državu.

Prva invazija

Izrael je prvi put poslao vojnike preko granice 1978. godine. Izraelska vojska tada je tvrdila da su članovi Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) ušli u Izrael iz Libanona morem, preuzeli kontrolu nad civilnim autobusom i ubili desetke Izraelaca.

Kao odgovor, Izrael je okupirao veći dio južnog Libanona, unatoč tvrdnjama Libanona da nema nikakve veze s napadom na autobus. 

To je na kraju dovelo do stvaranja Privremenih snaga Ujedinjenih naroda u Libanonu (UNIFIL) sa zadatkom da osiguraju povlačenje Izraela iz Libanona.

Druga invazija

Najduža izraelska invazija na Liban započela je u junu 1982. godine.

Izrael je, kao i ove sedmice, tvrdio da će upad biti kratak i ograničen s misijom uništenja PLO-a.

Umjesto toga se dogodila višegodišnja okupacija južnog Libana, a izraelski vojnici su zaglibili u dugotrajnom i sve nepopularnijem ratu.

Izraelske su snage isprva zauzele gotovo polovinu teritorija Libana, uključujući zapadni Beirut. Operacija je rezultirala s više od 17.000 mrtvih, objavljeno je nakon izraelske istrage o masakru u palestinskim izbjegličkim kampovima Sabra i Shatila.

Istraga je utvrdila da je Izrael neizravno odgovornim za masakr koji su izveli njegovi saveznici, desničarski kršćanski libanonski borci. Izraelske trupe su se nakon toga povukle iz zapadnog Beiruta, ali su nastavile okupirati južni Libanon do 2000. godine. Iz tog sukoba je nastao Hezbolah.

Velika ofanziva 

Militanti Hezbolaha izveli su 2006. godine iznenadni napad u Izraelu u kojem je ubijeno osam izraelskih vojnika, dok su dvojica oteta. Militanti su napadom pokušali potaknuti razmjenu zarobljenika.

Izrael je uzvratio velikom zračnom operacijom i sveobuhvatnom kopnenom ofanzivom, koja je završila prekidom vatre uz posredovanje UN-a.

Rat koji je trajao mjesec dana ubio je oko 1.200 ljudi u Libanonu, od kojih su stotine djece, navodi Human Rights Watch. Prema izraelskoj vojsci, ubijeno je 49 izraelskih civila i 121 izraelski vojnik.

Komisija UN-a utvrdila je da je izraelska vojska koristila "pretjeranu, neselektivnu i nerazmjernu" silu protiv civila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.