SASTANAK U BUNKERU

Procurio izraelski plan osvete: Sve opcije na stolu, uključujući nuklearna postrojenja

Planiranje započelo kada je prvi val iranskih balističkih projektila krenuo prema Izraelu

Napad raketama na Izrael. AP

Dž. R.

prije 5 sati 30 minuta

Novinar portala Axios, Barak Ravid, razgovarao je sa izraelskim dužnosnicima koji su mu kazali da će Izrael pokrenuti značajnu odmazdu na iranski masovni napad. Odgovor će se desiti u narednih nekoliko dana, a mete bi mogla biti postrojenja za naftu, ali i druge strateške lokacije.

Opasna fronta

Izrael i Iran nikad nisu bili bliži otvaranju nove i daleko opasnije fronte u ratu koji je zahvatio Bliski istok. Podsjetimo, Iran je sinoć zaprijetio da će ponovo napasti Izrael ako židovska država silom odgovori na gotovo 200 projektila koje je lansirao jučer.

Ako se to dogodi, izraelski dužnosnici kažu da će sve opcije biti na stolu, uključujući napade na iranska nuklearna postrojenja. 

- Veliko je pitanje kako će Iranci odgovoriti na napad, ali uzimamo u obzir mogućnost da su spremni na sve, što znači da slijedi sasvim drugačija igra - rekao je izraelski dužnosnik.

Mnogi izraelski dužnosnici ističu iranska naftna postrojenja kao vjerojatnu metu, ali neki kažu da su mogući i ciljana ubistva i uništavanje iranskih protuzračnih odbrambenih sistema. Izraelski odgovor mogao bi uključivati ​​zračne napade iz borbenih aviona, kao i tajne operacije slične onoj u kojoj je u Teheranu prije dva mjeseca ubijen vođa Hamasa Ismail Hanijeh.

Ograničen odgovor

Podsjetimo, na iranski napad raketama i bespilotnim letjelicama Izrael je u travnju odgovorio vrlo ograničenim napadom na bateriju protuzračne obrane S-300 u Iranu i tako okončao razmjenu izravnih udara.

Ovaj put će izraelska odmazda biti puno značajnija, rekli su izraelski dužnosnici.

Podzemni bunker

Izraelski ratni kabinet sastao se jučer u podzemnom vladinom bunkeru unutar planine u blizini Jeruzalema. Sastanak je započeo kada je prvi val iranskih balističkih projektila krenuo prema Izraelu.

Mnoge od iranskih projektila presreli su izraelski i američki proturaketni odbrambeni sistemi. Oni koji nisu presretnuti uglavnom su pogodili otvorena područja u blizini baze zračnih snaga u južnom Izraelu, sjedišta Mossada i vojne obavještajne baze sjeverno od Tel Aviva.

Izraelski vojni dužnosnik rekao je Axiosu da su deseci iranskih projektila ispaljeni na sjedište Mossada, ali nijedan nije pogodio unutar kompleksa. 

- Iran je napravio veliku grešku večeras i platit će za to. Režim u Iranu ne razumije našu odlučnost da se branimo i našu odlučnost da uzvratimo našim neprijateljima. Oni će razumjeti. Držat ćemo se pravila koje smo uspostavili: ko nas napadne, mi ćemo napasti njega - rekao je Netanyahu u videu koji je objavio njegov ured.

Dvojica izraelskih dužnosnika rekla su da je sastanak vlade završio nakon nekoliko sati uz dogovor da će doći do izraelskog vojnog odgovora, ali bez jasne odluke kakav će taj odgovor biti.

Konsultacije s Amerikom

Viši izraelski dužnosnik rekao je za Axios da je jedan od razloga zašto odluka nije donesena na sastanku vlade taj što se izraelski dužnosnici žele konsultirati s Džo Bajdenovom (Joe Biden) administracijom.

Iako će Izrael odgovoriti sam, želi koordinirati svoje planove sa SAD-om zbog strateških implikacija situacije. Još jedan iranski napad kao odgovor na izraelsku odmazdu zahtijevao bi odbrambenu saradnju s američkim središnjim zapovjedništvom, više municije za izraelske zračne snage i potencijalno druge vrste američke operativne podrške, rekao je izraelski dužnosnik.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je jučer da SAD i Izrael raspravljaju o odgovoru na iranski napad i "ostaje za vidjeti" kakav će biti ishod. Američki dužnosnik rekao je u razgovorima između Bajdenove administracije i izraelske vlade jučer da su SAD jasno dale do znanja da podržavaju izraelski odgovor, ali da misle da ga treba odmjeriti.

Bajden je rekao da će razgovarati s Netanjahuom o odgovoru na izraelski napad. Izraelski dužnosnik rekao je da bi se poziv mogao dogoditi danas nekoliko sati prije židovskog praznika Rosh Hashanah.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.