GAŠENJE 500 RADNIH MJESTA

Šta se dešava: Prehrambeni div Coca-Cola zatvara punionice i logističke centre

Zatvaranje je planirano za iduću godinu, a ističu da su iscrpili prilike za širenje poslovanja i promjene u logistici

Jedna od Coca-Colinih kompanija. Pixsell

Dž. R.

prije 21 sat 39 minuta

Coca-Cola, američki prehrambeni div objavio je odluku o zatvaranju punionice i logističkih centara u Njemačkoj na pet lokacija, a bez posla će ostati 500 radnika. Zatvaranje je planirano za iduću godinu, a ističu da su iscrpili prilike za širenje poslovanja i promjene u logistici.

Najmanji obim poslovanja

Zatvaranje je u planu za lokacije u Koelnu, Neumuensteru, Berlinu, Bielefeldu i Memmingenu, prema saopćenju Coca-Cola Europacific Partnersa (CCEP), objavljenom u utorak.

CCEP puni, prodaje i distribuira Coca-Coline proizvode u Njemačkoj i zapošljava oko 6.500 radnika na 27 lokacija, uključujući i 14 punionica.

Zatvaranje punionice i logističkih centara podrazumijeva gašenje 505 radnih mjesta i prebacivanje njih 207 na druge lokacije. Kompanija istovremeno planira otvoriti 78 novih radnih mjesta.

Proizvodnja u Koelnu bit će zaustavljena krajem marta iduće godine, najavili su. Coca-Cola na toj lokaciji ima i logistički centar i zapošljava ukupno oko 600 radnika.

CCEP ima četiri punionice na zapadu Njemačke, a Koeln ima dvije proizvodne linije i najmanji obim poslovanja, uz iscrpljene prilike za širenje ili rast, istaknuli su.

Bolja iskorištenost

Zatvaranje punionice značit će u konačnici bolju iskorištenost kapaciteta na drugim lokacijama i efikasniju proizvodnju, dodaju.

U Neumuensteru, Berlinu, Bielefeldu i Memmingenu kompanija ima samo logističke centre.

- Jasno nam je da su planirane izmjene jako bolne za zaposlenike čija će radna mjesta biti ugašena. Zato nam je još važnije da planirane izmjerene provedemo društveno odgovorno i transparentno - rekao je čelnik CCEP-a Tilmann Rothhammer.

Kompanija se odlučila na zatvaranje i zbog promjene u logistici pića. Veliki maloprodajni partneri odustaju od izravnih isporuka i naručuju dostavu u središnje skladište, a mali naručuju preko veleprodajnih tvrtki, objasnili su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.