U VIJEĆU SIGURNOSTI UN-A

SAD: Upozoravamo Iran, ne poduzimajte akciju protiv nas ili Izraela

Da budem jasna: iranski režim bit će pozvan na odgovornost za svoja djela, rekla je Tomas Grinfild

Tomas Grinfild tokom obraćanja. Screenshot

E. Ć.

prije 3 sata 39 minuta

Sjedinjene Američke Države upozorile su danas u Vijeću sigurnosti UN-a Iran da ih ne napada kao niti Izrael. 

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) poručio je da "smrtonosni začarani krug nasilja na Bliskom istoku mora prestati". "Vrijeme istječe", rekao je na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a.

Vijeće sigurnosti sastalo se nakon što je Izrael ubio vođu Hezbolaha i počeo kopnenu ofenzivu na jugu Libanona, na što je Iran odgovorio napadom na Izrael balističkim projektilima. "Naša djela odbrambene su prirode", poručila je američka veleposlanica pri UN-u Linda Tomas Grinfild (Thomas-Greenfield).

- Da budem jasna: iranski režim bit će pozvan na odgovornost za svoja djela. I mi snažno upozoravamo Iran i njegove saveznike da ne poduzimaju akcije protiv Sjedinjenih Američkih Država niti nove akcije protiv Izraela - navela je.

Tomas Grinfild rekla je da bi Vijeće trebalo osuditi iranski napad i odgovoriti Iranskoj revolucionarnoj gardi "ozbiljnim posljedicama". 

- Imamo kolektivnu odgovornost, kao članice Vijeća sigurnosti, nametnuti dodatne sankcije Revolucionarnoj gardi zbog podržavanja terorizma i zbog ignoriranja toliko rezolucija ovog Vijeća - istaknula je.

Gutereš je rekao da snažno osuđuje iranski napad na Izrael. Izraelski ministar vanjskih poslova rekao je ranije da mu zabranjuje ulazak u zemlju jer nije osudio iranski napad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.