"OLUJA STOLJEĆA"

Uragan Milton se približava Floridi, milioni evakuisani

Mnoge zajednice koje žive na područjima kojima se kreće uragan Milton nemaju ni trenutak za predah između uragana Helena i Milton

Uragan Milton. Anadolija

Anadolija

prije 8 sati 41 minutu

 Američki predsjednik Džo Bajden upozorio je danas da uragan Milton može postati "oluja stoljeća" i pozvao stanovnike Floride da se pridržavaju naređenja o evakuaciji, prenosi Anadolu.

"Izgleda kao da će to biti oluja stoljeća. Mnoge zajednice koje žive na područjima kojima se kreće uragan Milton nemaju ni trenutak za predah između uragana Helena i Milton, dvije historijske oluje u samo dvije nedelje", poručio je američki predsjednik.

Bajden je pozvao sve koji žive u područjima kojima će se kretati oluja da prate sve instrukcije u naredna 24 sata i dodao da je "to doslovno pitanje života i smrti".

Američki predsjednik je osudio dezinformacije koje se šire internetom o oluji, nazivajući ih "nepromišljenim, neodgovornim i nemilosrdnim".

"To podriva povjerenje u nevjerovatan rad koji je već preduzet na spašavanju i oporavku i koji će se nastaviti. Štetno je za one kojima je pomoć najpotrebnija. Jednostavno nema mjesta tome", rekao je Biden, misleći na izjave republikanske predstavnice Marjorie Taylor-Greene koja je na platformi X napisala da je oluja umjetno proizvedena, tvrdeći da su "klimatske promjene novi Covid".

Milton je trenutno zastrašujuće snažan uragan kategorije 4 koji bi se mogao spustiti na obalu Floride kasno u srijedu ili u četvrtak ujutro. Očekuje se da će zahvatiti centralnu i sjevernu Floridu

Američke vlasti su već uputile upozorenje za 5,5 miliona ljudi da se evakuišu sa zapadne obale Floride dok se ta država priprema za najveću operaciju evakuacije i spašavanja u svojoj istoriji.

Oluja nosi trajne vjetrove do 230 kilometara sat, a metoeorolozi su upozorili da nije moguće odrediti tačno područje na koje će se Milton spustiti.

Upozorenja o olujnim udarima na snazi ​​su za gotovo cijelu zapadnu obalu Floride, od južnog vrha države do Yankeetowna. To područje obuhvata nekoliko velikih naseljenih centara, uključujući Tampa Bay.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.