OTVARANJE DŽAMIJE

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan stigao u Tiranu

Erdoana su na Međunarodnom aerodromu “Majka Tereza“ u Tirani dočekali brojni albanski zvaničnici

Erdoan i Emine  - Avaz
Dnevni avaz
Džamija Namazgah - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Anadolija

prije 4 dana

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) stigao je u Tiranu, glavni grad Albanije, gdje će se sastati sa zvaničnicima, javlja Anadolija.

Erdoana su na Međunarodnom aerodromu “Majka Tereza“ u Tirani dočekali brojni albanski zvaničnici, uključujući zamjenicu premijera Albanije i ministricu infrastrukture i energetike Belindu Balluku, ministra vanjskih poslova Iglija Hasanija, ministra unutrašnjih poslova Ervina Hoxhaja i ambasadora Republike Turske u Tirani Tayyara Kagana Ataya.

Predsjednik Erdoan potom se zaputio u Predsjednički ured gdje će održati sastanke sa delegacijama i albanskim predsjednikom Bayramom Begayom.

S Erdoanom su u Tiranu stigli i njegova supruga Emine Erdogan, ministar energetike i prirodnih resursa Alparslan Bayraktar, ministar omladine i sporta Osman Askin Bak, ministar industrije i tehnologije Mehmet Fatih Kacir, ministar trgovine Omer Bolat, direktor za komunikacije Turkiye Fahrettin Altun, direktor Nacionalne obavještajne organizacije Ibrahim Kalin i drugi turski zvaničnici.

Erdoan će tokom posjete Albaniji otvoriti i Veliku džamiju u Tirani (Namazgah), koja nosi titulu najveće džamije na Balkanu.

Uoči posjete Erdoana , na trgovima i bulevarima u Tirani, kao i na samoj džamiji istaknute su turske i albanske zastave.

Džamija Namazgah izgrađena je uz finansijski doprinos turske Uprave za vjerske poslove i Turske fondacije Diyanet (TDV).

Džamijski kompleks se sastoji i od radnih soba, biblioteke, kulturnog centra, parkinga, izložbenog salona, kafeterije i konferencijske sale.

Erdoan će se u okviru posjete Albaniji sastati sa i premijerom Edijem Ramom.

Turski predsjednik večeras će nakon Tirane otputovati za Srbiju, gdje će se u petak sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.