TURKMENISTAN

Dok se iščekuje izraelska reakcija na napad Irana: Putin se sastao s novim iranskim predsjednikom

Rusija tradicionalno pokušava da izvrši uticaj na centralnu Aziju, iako su mnoge zemlje regiona počele da gravitiraju prema Kini posljednjih godina

Pezeškijan i Putin. Alexander Shcherbak, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

S. S.

prije 4 dana

Ruski predsjednik Vladimir Putin započeo je danas posjetu Turkmenistanu, gdje govori na međunarodnom forumu kojem prisustvuju lideri iz centralne Azije i predsjednik Irana.

U svom uvodnom obraćanju u Ašgabatu, Putin je rekao da želi da izgradi "novi svjetski poredak" sa međunarodnim partnerima Moskve.

Glavni grad Turkmenistana je domaćin foruma pod nazivom „Međusobna povezanost vremena i civilizacija – osnova mira i razvoja“ posvećenog 300. godišnjici turkmenistanskog pjesnika i filozofa Magtimgulija Fragija.

Gravitiranje prema Kini

Na forum su, između ostalih, pozvani lideri Kazahstana, Uzbekistana, Kirgistana, Mongolije i Tadžikistana.

Rusija tradicionalno pokušava da izvrši uticaj na centralnu Aziju, iako su mnoge zemlje regiona počele da gravitiraju prema Kini posljednjih godina.

- Očekuje se da će se šef Kremlja sastati i s iranskim predsjednikom Masudom Pezeškijanom radi bilateralnih razgovora i razgovora o situaciji na Bliskom istoku - rekao je ranije novinarima Putinov pomoćnik, a sastanak je počeo nedavno.

Moskva i Teheran produbili su vojne i političke veze od početka invazije na Ukrajinu u punom obimu, pri čemu je Iran isporučio Rusiji napadne bespilotne letjelice Shahed i balističke rakete kratkog dometa, piše Kyiv Independent.

Ograničena putovanja

Inače, sastanak između Putina i Pezeškijana dolazi u jeku iščekivanja izraelske reakcije na iranski napad.

Putin je ograničio svoja putovanja u inostranstvo od početka invazije u punom obimu i otkako je Međunarodni krivični sud (ICC) izdao nalog za hapšenje protiv njega zbog prisilne deportacije ukrajinske djece koja putuju prvenstveno u "prijateljske" zemlje.

Turkmenistan nije potpisnik Rimskog statuta, pa stoga nije ni strana u MKS-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.