UPUTILI PISMO

Izraelski ministar tražio da se Gutereš proglasi personom non grata: 107 zemalja ga osudilo, među njima BiH

Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Slovenija su potpisali ovakvu izjavu, dok Hrvatska, Srbija i Albanija nisu

Antonio Gutereš. AP Photo/Niranjan Shrestha

S. S.

jučer

Ukupno 107 zemalja članica UN-a osuđuje izjavu ministra vanjskih poslova Izraela da se generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš proglasi personom non grata u tom zemlji.

Oni su potpisali zajedničku izjavu u kojoj su izrazili duboku zabrinutost zbog takve izjave.

Među potpisnicama je i BiH, ali i neke zemlje regiona. Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Slovenija su potpisali ovakvu izjavu, dok Hrvatska, Srbija i Albanija nisu.

- Takve akcije potkopavaju sposobnost Ujedinjenih nacija da izvrše svoj mandat, koji uključuje posredovanje u sukobima i pružanje humanitarne podrške. Na Bliskom istoku, ovo bi moglo dodatno odgoditi prekid neprijateljstava i uspostavljanje vjerodostojnog puta ka rješenju dvije države, s državom Palestinom i Izraelom koji žive jedni pored drugih u miru i sigurnosti - piše u izjavi.

Smatraju da je njegov rad ključan za osiguravanje dijaloga, olakšavanje humanitarnih napora i promoviranje mira i stabilnosti širom svijeta.

- Ponovo potvrđujemo našu punu podršku i povjerenje u generalnog sekretara i njegov rad. Uvjereni smo u posvećenost miru i sigurnosti u skladu s međunarodnim pravom. Napori generalnog sekretara odražavaju naše zajedničke želje za okončanjem nasilja i smislenim dijalogom u potrazi za trajnim mirom na Bliskom istoku - naveli su te pozvali sve strane kako bi se konstruktivno angažovali s UN-om pri pravednom traženju rješenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.