POMOĆ NIJE BESPLATNA

Vladimir Putin je ostao dužan Teheranu: Uskoro će saznati cijenu koju mora platiti

Ovo su hitna vremena za najopasnije neprijatelje Zapada, navode brojni evropski mediji

Pezeškijan i Putin. AP

N. H.

prije 3 sata 18 minuta

Konferencija u Turkmenistanu povodom 300. rođendana lokalnog pjesnika očigledno nije najpodesnije mjesto za prvi sastanak Vladimira Putina i Masuda Pezeškijana, nedavno izabranog novog predsjednika Irana.

Međutim, ovo su hitna vremena za najopasnije neprijatelje Zapada, prenosi britanski "Telegraph".

Analitičari su izjavili da je sastanak u Ašhabadu, koji je održan u petak, a koji se fokusirao na "oštro pogoršanu situaciju na Bliskom istoku", izgleda dogovoren u posljednjem trenutku.

- Veoma je čudan forum za održavanje njihovog prvog sastanka - rekla je Nikol Grajevski, saradnica na Karelijskom institutu za međunarodni mir.

Do ponedjeljka, kada su ruski mediji objavili da će se održati sastanak Putina i Pezeškijana, čak ni turkmenistanski mediji nisu izvještavali o forumu posvećenom pjesniku Magtimglaju Piragiju, turkmenistanskom filozofu rođenom 1724.

Nekoliko lidera iz centralne Azije je kasnije potvrdilo svoje prisustvo forumu, vjerovatno kako bi dodali kredibilitet.

Sada će, međutim, Piragi biti povezan ne samo s 18-vjekovnim nacionalizmom i tradicionalnom poezijom obilježenom sufizmom, već i s iransko-ruskom diplomatijom dok se Bliski istok nalazi na ivici velikog sukoba, dok rat u Ukrajini bjesni već treću godinu.

Od invazije Kremlja na Ukrajinu 2022. godine, Iran i Rusija su postali bliski vojni saveznici, gradeći partnerstvo koje je oblikovano tokom građanskog rata u Siriji prije skoro 10 godina.

Teheran je poslao hiljade dronova i raketa kratkog dometa Moskvi. Kao odgovor, Rusija šalje naftu Iranu i pruža mu potrebnu tehničku ekspertizu.

Na prvi pogled, Rusija izgleda da se još više približava Iranu, jer postoje nepotvrđene informacije da je poslala borbene avione i sisteme PVO u Iran. Međutim, u Teheranu postoji osjećaj da je Kremlj još uvijek dužnik Iranu.

- Naš odnos s Putinom podsjeća na prijateljstvo s nekim ko nikada ne plaća svoj dio kada izlazimo - rekao je profesor sa univerziteta blizu Teherana, uz uslov da ostane anoniman.

Međutim, profesor je rekao da su zapadne sankcije tako oslabile iransku ekonomiju da je ona mogla da djeluje samo kao slabiji partner Rusiji.

- Predsjednik Pezeškijan samo treba da održi Putina zadovoljnim, možda obećavajući da će poslati više dronova Rusiji za upotrebu u ratu u Ukrajini - dodao je on.

Iako je Kremlj u proteklih 12 mjeseci ugostio Hamas i okrivio Zapad za eskalaciju sukoba na Bliskom Istoku, kao i pohvalio Iran za uzdržanost, ova frustracija prema Rusiji odražava se u iranskim državnim medijima.

Teheranski dnevni list "Ettelaat" okrivio je Putina za "napuštanje" Irana u Gazi i za "držanje distance od krize". Dnevnik "Hamshahri" objavio je da je vrijeme da Kremlj ispuni obećanje o slanju sofisticiranih "S-400" sistema protuvazdušne odbrane Iranu.

- Pristup S-400 sistemu može bolje pozicionirati Iran u diplomatskim i vojnim pregovorima s drugim zemljama - naveo je dnevnik.

Institut za proučavanje rata sa sjedištem (ISW), čije je sjedište u Vašingtonu, također je u svom osvrtu naveo da očekuje da će Putin i Pezeškijan razgovarati o tome kako reagirati na "potencijalnu izraelsku odmazdu" za nedavni iranski raketni napad, ali su drugi analitičari rekli da bi Kremlj preferirao da zauzme indirektnu ulogu u tom sukobu.

- Mislim da bi to bilo previše kada je u pitanju antagoniziranje Amerike i Izraela. Rusija se također još uvijek očajnički trudi da održi Izrael podalje od finansiranja Ukrajine - rekao je Stiven Hol, profesor ruske politike na Univerzitetu u Batu.

Juri Ušakov, visoki savjetnik Kremlja, rekao je da će na sastanku Putin i Pezeškijan potpisati bilateralni sporazum, za koji se očekuje da će intenzivirati saradnju, a koji je bio fokus intenzivne diplomatije.

Prošlog mjeseca, Sergej Šojgu, sekretar Saveta za sigurnost Rusije, i Mihail Mišustin, ruski premijer, obojica su odvojeno posjetili Teheran kako bi razgovarali o dogovoru s predsjednikom Pezeškijanom, koji je na funkciju došao krajem juna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.