TENZIJE SE NE SMIRUJU

Evropljani zabrinuti za sigurnost svojih vojnika u mirovnim snagama u Libanu

Gospodine generalni sekretaru, sklonite snage UNIFIL-a s puta, rekao je Netanyahu

Sukobi u Libanu. AP (Fotografija ne opisuje događaj iz teksta)

FENA

prije 19 sati 25 minuta

S obzirom da je Izrael intenzivirao svoju kampanju na Liban tokom vikenda, Evropljani su sve zabrinutiji zbog svog učešća u mirovnoj misiji UN-a na području koje je trenutno napadnuto, prenosi Euractiv.

Najmanje petnaest članova mirovne misije UN-a (UNIFIL) povrijeđeno je u južnom Libanu do nedjelje (13. oktobra) nakon što su izraelske trupe optužene da su "nasilno ušle" na njihov položaj, prema Ujedinjenim narodima.

To je uslijedilo nakon što je najmanje pet mirovnih snaga UN-a ranjeno u dva ranija incidenta u četvrtak i petak, navodi se.

- Podsjećamo IDF i sve aktere na njihove obaveze da osiguraju sigurnost osoblja i imovine UN-a i da u svakom trenutku poštuju nepovredivost prostorija UN-a - navodi se u saopćenju UNIFIL-a povodom napada.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ranije je tokom vikenda rekao da je vrijeme da se UNIFIL ukloni iz Hezbolahovih uporišta i borbenih zona na jugu zemlje.

- Gospodine generalni sekretaru, sklonite snage UNIFIL-a s puta. To treba učiniti odmah, odmah - rekao je Netanyahu u video poruci upućenoj šefu UN-a.

UNIFIL je do sada odbijao da udovolji ovim zahtjevima.

Snage, koje se sastoje od oko 10.000 vojnika iz 50 zemalja i 800 civilnog osoblja, djeluju duž 'Plave linije' između Libana i Izraela od 1978. Vijeće sigurnosti UN-a nedavno je obnovilo njihov mandat na još godinu dana.

Napadi na Plave šljemove UN-a izazvali su široku osudu, a odlazeći visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell zahtijevao je odgovornost od Izraela.

- Takvi napadi na mirovne snage UN-a predstavljaju teško kršenje međunarodnog prava i potpuno su neprihvatljivi. Ovi napadi moraju odmah prestati - rekao je Borrell u izjavi u ime EU27 u nedjelju uveče.

- Hitno čekamo objašnjenja i detaljnu istragu izraelskih vlasti o napadima na UNIFIL, koji igra fundamentalnu ulogu u stabilnosti južnog Libana dodao je Borrell.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.