SVE ZBOG TRAMPA

Orbanov "pakleni plan": Blokira EU pomoć Ukrajini do predsjedničkih izbora u SAD-u

Riječ je o planu kojim bi EU, SAD i druge zemlje unutar G7 posudile Ukrajini 50 milijardi dolara

Orban i Tramp. Platforma X

N. H.

prije 18 sati 3 minute

Mađarski premijer Viktor Orban planira blokirati plan EU za pomoć Ukrajini kako bi pomogao Donaldu Trampu (Trump), republikanskom kandidatu za predsjednika SAD-a. 

Riječ je o planu kojim bi EU, SAD i druge zemlje unutar G7 posudile Ukrajini 50 milijardi dolara, a novac bi dobile od profita koje generiše zamrznuta ruska imovina.

Trenutna administracija u Vašingtonu, koju predvodi Džo Bajden (Joe Biden), aktuelni predsjednik Sjedinjenih Država, želi promijeniti ključno pravilo koje kaže da se unutar EU o sankcijama protiv Rusije i osobama bliskih vlastima u Moskvi raspravlja svakih šest mjeseci.

Prema Bajdenovom prijedlogu bi se ovaj period produžio na tri godine, čime bi se osiguralo da će imovina ostati pod kontrolom evropskih zemalja. 

Samim tim bi i Ukrajina imala priliku vraćati 50 milijardi dolara kroz posudbu. 

Međutim, Orban ne želi prihvatiti ovaj prijedlog, barem ne prije okončanja američkih izbora u novembru. Prema pravilima EU, svih 27 država članica mora prihvatiti neki prijedlog kako bi on mogao stupiti na snagu. 

Orbanova strategija je povezana s Trampovim nastojanjiam da smanji, a potencijalno i potpuno zaustavi isplatu pomoći Ukrajini iz SAD-a. 

Nacionalne vlade članica EU strahuju od scenarija gdje bi jedna od zemalja gdje se zamrznuta imovina nalazi odlučila je ponovo staviti na raspolaganje Kremlju. 

Iz SAD-a kažu da ako ne dođe do promjene pravila, moguće da će Vašington u potpunosti izaći iz plana, što je skoro pa sigurno ako se proces oduže, a Tramp bude izabran u novembru. 

Time bi skočila cijena za EU zemlje, koje bi morale "pokriti" američki dio u ovom planu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.