LAUREATI ZA 2024.

Aemoglu, Džonson i Robinson dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

Proučavali kako se institucije formiraju i uječu na prosperitet

Daron Aemoglu, Sajmon Džonson i Džejms Robinson dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju. Mreža X

N. Aj.

prije 14 sati 55 minuta

Daron Aemoglu (Acemoglu), Sajmon Džonson (Simon Johnson) i Džejms Robinson (James) dobili su Nobelovu nagradu za ekonomiju 2024. godine "za proučavanje kako se institucije formiraju i utječu na prosperitet", objavila je u ponedjeljak Kraljevska švedska akademija nauka.

Prestižna nagrada, formalno poznata kao Sveriges Riksbank nagrada za ekonomske nauke u znak sjećanja na Alfreda Nobela, posljednja je nagrada koja će se dodijeliti ove godine i vrijedna je 11 miliona švedskih kruna (oko 1,9 miliona konvertibilnih maraka).

- Smanjenje ogromnih razlika u prihodima između zemalja jedan je od najvećih izazova našeg vremena. Laureati su pokazali važnost društvenih institucija za postizanje ovoga - rekao je Džejkom Svenson (Jakob Svensson), predsjednik Komiteta za nagradu ekonomskih nauka.

Nagrada za ekonomiju nije jedna od originalnih nagrada za nauku, književnost i mir stvorena voljom pronalazača dinamita i biznismena Alfreda Nobela i prvi put dodijeljena 1901. godine, već kasnija nagrada koju je ustanovila i finansirala centralna banka Švedske 1968.

Nagradom za ekonomiju dominiraju američki akademici od njenog osnivanja, dok istraživači sa sjedištem u SAD također imaju tendenciju da čine veliki dio dobitnika u naučnim oblastima za koje su prošle sedmice proglašeni 2024 laureati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.