KOLEKTIVNA DŽENAZA

Imam iz Donje Jablanice Semir ef. Jahić za "Avaz": Nemojte da se ovaj narod zaboravi i nemojte od nas okretati glavu nakon što sve ovo prođe

Gledao sam puno horor filmova, ali nijedan ne može dočarati ni 30 posto onog što je ovaj narod preživio, kazao je

Jahić: Katastrofa ne poznaje granice. Avaz

Alen Bajramovic

prije 7 sati 28 minuta

U toku su posljednje pripreme za kolektivnu dženazu žrtava katastrofalnih poplava, koja će se klanjati sutra u haremu Jasen u Jablanici. Dženazu će predvoditi reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović. On će najprije klanjati podne namaz u Čaršijskoj džamiji, a susrešće se i sa porodicama nastradalih. Ukop 18 žrtava bit će obavljen na mjesnim mezarjima u Donjoj Jablanici, Djevoru i Zlatama, dok će u Jablanici biti proučen tevhid.

Na poziv Medžlisa IZ Jablanica i imama džamije u Donjoj Jablanici Semira ef. Jahića da pomognu u iskopu mezarja danas se odazvao dvostruko veći broj džematlija, ali i građana Jablanice i Konjica. U neke dijelove mezarja mašine nisu mogle ući, pa se iskop vršio ručno.

- Nažalost, mi smo naučili da zajedno budemo samo u nevolji. To nas u jednu ruku raduje, što barem tada pokažemo senzibilitet, a u isto vrijeme nas i žalosti što se to dešava samo u nevolji. Kad se sve smiri, opet ćemo se vratiti dnevnopolitičkim temama, podjelama na ovakve i onakve. Nadam se da ćemo doći pameti i po tom pitanju – kaže za “Avaz” Semir ef. Jahić.

Stanovnici Donje Jablanice još uvijek nemaju vremena da razmišljaju o svim detaljima nezapamćene katastrofe, jer su zauzeti pripremama za posljednji ispraćaj članova svojih porodica, komšija i prijatelja. Preživjeli se bore i da pokušaju spasiti bar dio imovine, jer ostali su bez ičega.

- Katastrofa ne poznaje granice etnosa i religije, niti boju kože. Često se referiram na stih Dževada Ibrahimovića - ako smo zajedno samo u nevolji, bolje je onda da nam nikad dobro nije ni bilo. Svo vrijeme mi je ta poruka u glavi. Kamo sreće da budemo zajedno, da budemo dobri u svim situacijama. Moja poruka cijelom svijetu, našoj domovini, ljudima: Nemojte da se ovaj narod zaboravi. Znamo da smo trenutno u fokusu svih medija, cijele države pa i regije, ali nemojmo da nakon dženaze ovaj narod bude zaboravljen i prepušten sam sebi. Očekujemo da konačno naša država pokaže snagu, da ovim ljudima pronađe utočište, da im izgradi krov nad glavom, da pokaže da štiti svoje građane. Nažalost, mnogo puta do sada smo se razočarali, ali konačno je vrijeme da ova država pokaže svoju snagu i brigu za svoje ljude. Nemojte nas zaboraviti i nemojte od nas okretati glavu nakon što sve ovo prođe. Ovom narodu treba pomoć, kako materijalna, tako i psihološka. Treba nam pomoć da se iz ovog izvučemo još jači i da nastavimo živjeti normalan život, onako kako se živi u drugim mjestima. Zaboljela me je, u izbornoj noći, kad smo vidjeli da se u nekim bosanskim gradovima slavilo i sviralo, dok smo mi u isto vrijeme tražili svoje žrtve. Nemojmo to raditi, nije to ono čemu treba da težimo – ističe Jahić.

Prizor 15 iskopanih mezarja u Donjoj Jablanici, u koje će sutra biti spušteni tabuti sa tijelima mještana koji su tragične noći u jednoj minuti izgubili živote, tjera na razmišljanje.

- Mnogi se te noći nisu probudili, tražili smo ih proteklih dana, jednu žrtvu još tražimo. To je poruka ovog dunjaluka. Sve je relativno. Kako Poslanik a.s. kaže, smrt nam je bliža od kragne na jakni, najbolji dokaz vidimo ovdje. Ja sam prvi legao miran, spokojan, pripremio svog dječaka za vrtić, supruga se pripremila za posao, ja isprintao hutbu za sutra… Nakon dva sata se budimo u nekom paralelnom univerzumu gdje je apokalipsa, gdje je stanje katastrofa. Gledao sam puno horor filmova, ali nijedan ne može dočarati ni 30 posto onog što je ovaj narod preživio – prisjeća se Jahić.

Slika potopljene džamije i vakufske kuće u Donjoj Jablanici, sa kojih je Semir sa suprugom spašavao i komšije, postala je simbol katastrofalnih poplava. Ovih dana se bori da spasi bar dio onog što se spasiti da.

- Stav IZ na čelu sa reisu-l-ulemom, kao i nas na terenu, je da nećemo žuriti sa vraćanjem džamije u njenu funkciju dok se ne ispitaju svi aspekti, da li je ona uslovna za daljnje obavljanje vjerskih aktivnosti. Šta god da odluči struka, džamija će ostati džamijom. Mi je nećemo rušiti, a vidjećemo da li će ostati kao neki spomenik, simbol stradanja, jer ovo što je zadesilo Jablanicu nešto je što se ne događa često, jednom u 100 godina ovakva tragedija pogodi BiH. Ili će ipak, čemu se iskreno nadamo, ponovo okupljati naše džematlije na namazu – kaže Jahić.

Najavljuje i izgradnju spomen obilježja, kako bi se sačuvalo sjećanje na šehide Donje Jablanice, ali i kako bi prolaznici na trenutak stali i razmislili o prolaznosti ovog života. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.