RUSKI PREDSJEDNIK

Ukrajinski državni tužilac traži od Brazila da uhapsi Putina ako se pojavi na samitu G20

Međunarodni krivični sud (ICC) u Haagu izdao je potjernicu za Putinom u martu 2023., godinu dana nakon ruske invazije na Ukrajinu

Vladimir Putin. Anadolija

FENA

prije 16 sati 54 minute

Ukrajinski državni tužilac kazao je da je primio obavještajne podatke da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao prisustvovati samitu G20 u Brazilu idućeg mjeseca. Pozvao je brazilske vlasti da provedu nalog za njegovo hapšenje ruskog predsjednika ako se pojavi na samitu.

Međunarodni krivični sud (ICC) u Haagu izdao je potjernicu za Putinom u martu 2023., godinu dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, optužujući ga za ratni zločin deportacije djece.

Rusija negira optužbe za ratne zločine, a Kremlj je odbacio nalog ICC-a kao "ništavan i nevažeći".

Na pitanje je li donesena odluka o tome hoće li Putin prisustvovati sastanku Grupe 20, vodećih svjetskih ekonomija, portparol Kremlja Dmitij Peskov izjavio je novinarima u ponedjeljak:"Ne. Kada odluka bude donesena, obavijestit ćemo vas".

Ukrajinski državni tužilac Andrej Kostin izjavio je u intervjuu za Reuters kako je "bitno da međunarodna zajednica bude jedinstvena i da smatra Putina odgovornim”.

- Zbog informacija da bi Putin mogao prisustvovati samitu G20 u Brazilu, želio bih ponoviti da je obaveza brazilskih vlasti kao države stranke Rimskog statuta uhapsiti ga ako se usudi posjetiti tu zemlju - kazao je Kostin, misleći na ugovor kojim je osnovan ICC.

- Uistinu se nadam da će ga Brazil uhapsiti, potvrđujući svoj status demokratske i pravne države. Propust da se to učini riskira postavljanje presedana prema kome čelnici optuženi za zločine mogu putovati nekažnjeno - kazao je Kostin za Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.