NASTAVAK OPERACIJE

Nakon Netanjahuovog obećanja: Izrael pokrenuo nove napade na Liban

Premijer Izraela je rekao da neće imati prema libanskoj militantnoj grupi Hezbolah

Napad na istok Libana. Platforma X

FENA

prije 3 sata 36 minuta

Izraelska vojska započela je u utorak napade na istočni Liban, izvještavaju zvanični libanski mediji, dok se Hezbolah borio protiv izraelskih vojnika nakon što je premijer Benjamin Netanjahu obećao da neće imati milosti prema toj militantnoj grupi.

Premijerovo obećanje u ponedjeljak uslijedilo je dan nakon što su u napadu dronom libanske grupe koju podržava Iran na izraelsku bazu poginula četiri vojnika, dok su volonteri spasioci rekli da je još 60 ljudi ranjeno.

- Nastavit ćemo nemilosrdno udarati na Hezbolah u svim dijelovima Libana - uključujući Bejrut - rekao je Netanjahu prilikom posjete bazi u blizini Binjamine, južno od Haife.

Hezbolah je saopćio da su se njegovi "borci sukobili" u utorak sa izraelskim trupama koje su pokušavale da se infiltriraju na periferiji sela Rab Tlatin.

Grupa je također objavila da je lansirala projektile na vojnike i salvu raketa na sjever Izraela, dok je vojska izvijestila da su sirene zatrubile u blizini granice.

Izraelska vojska je u međuvremenu saopćila da su njene "trupe eliminisale desetine terorista u bliskoj borbi" i napadima tokom proteklog dana.

Otkako je Izrael prošlog mjeseca eskalirao svoje bombardiranje u Libanu prije nego što je poslao kopne trupe preko granice, u ratu je poginulo najmanje 1.315 ljudi, prema podacima libanskog ministarstva zdravlja, iako je stvarni broj vjerovatno veći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.