RAZGOVOR

Profesor Američkog univerziteta u Bejrutu Denijal Jegić za "Avaz": Dronovi lete iznad Bejruta dan i noć

Ono čemu danas svjedočimo su svakodnevni masakri, ovo je rat protiv libanskog civilnog stanovništva i infrastrukture, kaže Jegić

Profesor Jegić: Izrael koristi prisilno raseljavanje kao metodu rata. Facebook

Alen Bajramovic

prije 3 sata 11 minuta

Napetost na Bliskom istoku, ali i u cijelom svijetu nastavlja da raste u očekivanju „smrtonosnog, preciznog i iznenađujućeg“ napada Izraela na Iran, koji je Tel Aviv ranije najavio.

Pretpostavlja se da se za njegovo izvršenje čekalo da prođe jevrejski praznik Jom Kipur, a otkazivanje letova s izraelskih aerodroma i zakazivanje sjednice vlade Izraela događaji su koji govore da je početak napada sve bliže. Istovremeno, razaranja Gaze i Libana ne prestaju.

Humanitarna kriza

Profesor Američkog univerziteta u Libanu Denijal Jegić kaže za "Dnevni avaz“ da je Bejrut, kao i veliki dio Libana, pod konstantnim bombardiranjem.

- Kao rezultat etničkog čišćenja juga Libana, trenutno je raseljeno više od 1,2 miliona stanovnika, od kojih su mnogi u Bejrutu u neizvjesnoj situaciji. Izrael također bombardira regiju Beka na istoku. Ovo je i humanitarna kriza. Izrael koristi prisilno raseljavanje kao metodu rata - kaže za "Avaz“ profesor Američkog univerziteta u Libanu Denijal Jegić.

Akcije Izraela ocjenjuje i kao vrstu psihološkog terorizma.

- Dronovi lete iznad Bejruta dan i noć. Izrael često bombardira gusto naseljena područja, a zatim prijeti civilnoj odbrani da će ih bombardirati ako se približe i pokušaju pomagati u spašavanju ranjenih. Ono čemu danas svjedočimo su svakodnevni masakri. Ovo je rat protiv libanskog civilnog stanovništva i infrastrukture. I kao u Gazi, izraelski režim namjerno cilja na medicinske radnike i novinare - ističe Jegić.

Kopnena invazija

Kopnena invazija, koju Izrael pokušava izvršiti na jugu Libana, već sedmicama ne uspijeva zbog snažnog otpora Hezbolaha. Ukupnu situaciju na Bliskom istoku Jegić vidi kao posljedicu izraelskog kolonijalizma.

- Današnji genocid samo je produžetak izraelske brutalne kolonijalne ekspanzije. Stoga je cilj Izraela oduvijek bio uzeti zemlju i protjerati ili ubiti autohtone Palestince, te uništiti njihovu povijest i kulturu - pojašnjava Jegić.

Zato se izraelski rat protiv Libana ne može odvojiti od genocida u Palestini i kontinuiranih napada na Siriju.

Humani razlozi

Na pitanje zašto izostaje snažniji odgovor država regiona, Jegić odgovara da je Izrael nuklearno naoružani, visoko militarizirani entitet.

- Ovo nije vjerski ili etnički rat, iako ga Izrael, zapadne elite i mediji žele prikazati u tom svjetlu - nego je rat kolonijalizma protiv naroda regije. Situacija u mnogim arapskim zemljama slična je onoj u Evropi, gdje su mnogi ljudi na strani pravde iz humanih i moralnih razloga - kaže Jegić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.