FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Makron podsjetio Netanjahua: On ne smije zaboraviti da su Ujedinjene nacije stvorile Izrael

Posljednjih dana Makron i Netanjahu razmjenjuju oštre izjave zbog bojazni da bi sukob između Izraela i militantne grupe Hezbolah mogao eskalirati

Emanuel Makron. Anadolija

E. Ć.

prije 12 sati 12 minuta

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) upozorio je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) da ne "ignoriše odluke Ujedinjenih nacija" tokom redovnog sastanka s ministrima u utorak, navode francuski mediji, što je potvrdio i jedan od učesnika sastanka.

- Netanjahu ne smije zaboraviti da je njegova država stvorena odlukom Ujedinjenih nacija - rekao je Makron, aludirajući na glasanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz novembra 1947. godine, koje je okončalo britanski mandat u Palestini i podijelilo Palestinsku zemlju na jevrejsku i arapsku državu.

Posljednjih dana Makron i Netanjahu razmjenjuju oštre izjave zbog bojazni da bi sukob između Izraela i militantne grupe Hezbolah mogao eskalirati i zahvatiti Liban i njegovu civilnu populaciju.

Makronovo upozorenje o važnosti poštovanja odluka UN-a odnosi se na situaciju u južnom Libanu i izraelske napade na mirovne snage Ujedinjenih nacija, što je osudilo 40 zemalja u zajedničkoj izjavi u subotu. Pariz je pozvao izraelskog ambasadora na razgovor nakon incidenta u kojem su dva službenika UN-a ranjena u južnom Libanu, prenosi Politico.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.