"KONTROVERZNI PLAN"

Italijanski brod s migrantima danas stigao u albansku luku

U Albaniju će prema sporazumu biti poslani samo muškarci koji dolaze iz zemalja koje su klasificirane kao sigurne

Brod s migrantima. Platforma X

FENA

jučer

Italijanski brod s prvom skupinom migranata koji će biti obrađeni u Albaniji stigao je jutros u luku Shengjin, čime je pokrenut kontroverzni plan za obradu hiljadu tražitelja azila u inozemstvu.

Italija je izgradila dva prihvatna centra u Albaniji, što je prvi takav dogovor koji uključuje državu Evropske unije koja preusmjerava migrante u zemlju izvan EU-a u nastojanju da odvrati nezakonite dolaske.

Nakon što se obrade njihovi dokumenti, bit će poslani u Italiju, ako je odgovor na njihov zahtjev za azil pozitivan, ili natrag kući ako im je zahtjev odbijen, prenosi Hrvatska radiotelevizija.

U Albaniju će prema sporazumu biti poslani samo muškarci koji dolaze iz zemalja koje su klasificirane kao sigurne, a trenutno je na italijanskom spisku 21 takva zemlja.

U Italiju je prošle godine iz samo četiri zemlje Bangladeša, Egipta, Obale Bjelokosti i Tunisa stiglo 56.588 migranata od kojih većina brzo pobjegne iz prihvatnih centara i uputi se u sjevernu Evropu.

Prema uslovima albanskog sporazuma, do 36.000 migranata može biti otpremljeno u Albaniju svake godine, sve dok dolaze sa spiska sigurnih zemalja, što ozbiljno ograničava mogućnost da dobiju azil.

Prva skupina migranata koja će biti obrađena prema novom dogovoru, a sastoji se od 10 Bangladešana i šest Egipćana, pokupljena je u nedjelju na moru na brodovima koji su isplovili iz Libije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.