IZ FONDA ZA AZIL

EU izdvaja 25 miliona eura za dobrovoljni povratak migranata

Brisel je poziv za iskazivanje interesa objavio dva dana prije sastanka Evropskog vijeća u četvrtak

Migranti. Fena

Anadolija

prije 4 sata 55 minuta

Evropska komisija dodijelit će 25 miliona eura državama članicama EU-a za podršku dobrovoljnom povratku migranata koji nemaju pravo na ostanak u Uniji, javlja Anadolija.

Kako navode u Evropskoj komisiji, žele koristiti sredstva iz Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF) za potporu državama članicama u provedbi programa za dobrovoljni povratak državljana izvan EU koji nemaju pravo na boravak u Uniji. Sredstva će se koristiti za izgradnju kapaciteta i podršku dobrovoljnom povratku migranata u njihove zemlje porijekla.

Države članice koje sudjeluju u AMIF-u mogu se prijaviti za sredstva do 15. novembra. Stoga se za sredstva mogu prijaviti sve zemlje članice osim Danske.

Brisel je poziv za iskazivanje interesa objavio dva dana prije sastanka Evropskog vijeća u četvrtak, na kojem će upravljanje migracijama biti jedna od središnjih tema. Kako se očekuje, bit će riječi i o povratku prebjega koji nemaju pravo na boravak u EU u zemlje porijekla, budući da je početkom mjeseca više od polovice članica zatražilo od Evropske komisije da pripremi novi zakonski prijedlog za reguliranje ove oblasti.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen najavila je pripremu novog prijedloga u pismu čelnicima u ponedjeljak. Prema riječima predsjednice Evropske komisije, time će se uspostaviti jasne obveze za odbijene migrante i ubrzati postupci povratka, uključujući digitalizaciju obrade slučajeva i uzajamno priznavanje odluka članova.

U sklopu pripreme novog zakonodavstva založila se, među ostalim, za "ispitivanje mogućih puteva naprijed u vezi s idejom uspostave centara za povratak izvan EU". Pritom će se moći koristiti iskustvo s radom centara za migrante koje je Italija uspostavila u Albaniji, rekla je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.