JAHJA SINVAR

Ko je ubijeni lider Hamasa: Rođen je u izbjegličkom kampu, Izrael ga osudio na četiri doživotne kazne

Sinvar je bio najavljen za novog šefa Hamasovog političkog biroa nakon ubistva Ismaila Hanije u Teheranu

Sinvar: Ubijen u izraelskom napadu. AP

E. Ć.

prije 12 sati 51 minutu

Izrael je danas objavio kako je ubijen lider Hamasa Jahja Sinvar (Yahya Sinwar), što je kasnije potvrdilo i DNK testiranje.

Sinvar je bio najavljen za novog šefa Hamasovog političkog biroa nakon ubistva Ismaila Hanije u Teheranu, ali je njegova vladavina nad terorističkom grupom bila kratkog daha.

On je rođen 29. oktobra 1962. godine u izbjegličkom kampu Kan Junis u Gazi. Njegova porodica je raseljena iz Aškelona tokom arapsko-izraelskog rata 1948. godine, faktor koji je duboko uticao na njegove militantne aktivnosti i ideološka opredjeljenja.

Terorističke aktivnosti

Obrazovanje je nastavio na Islamskom univerzitetu u Gazi, a njegov rani život u izbjegličkom kampu usadio je čvrstu odlučnost da se odupre izraelskoj okupaciji.

Bio je suosnivač Majd, Hamazovog bezbjednosnog aparata kasnih 80-ih, kada se fokusirao na identifikaciju i eliminaciju Palestinaca za koje se sumnjalo da sarađuju s Izraelom.

Njegove terorističke aktivnosti dovele su do njegovog hapšenja 1988. godine zbog organizovanja otmice i ubistva dva izraelska vojnika.

Sinvar je osuđen na četiri doživotne kazne, ali je pušten 2011. u sporazumu o razmjeni zarobljenika za izraelskog vojnika Gilada Šalita.

Tokom 22 godine provedene u izraelskim zatvorima, Sinvar je postao poznat po svojoj postojanosti i vodstvu među zatvorenicima, stekavši reputaciju kritične ličnosti u Hamasu.

On je tokom 2017. izabran za vođu Hamasa u Gazi. Njegovo rukovodstvo označilo je pomak ka militantnijem stavu, naglašavajući jačanje vojske i bliže veze sa regionalnim silama poput Irana i Hezbolaha.

Strateška vizija

Sinvarova strateška vizija uključivala je jačanje vojnih sposobnosti Hamasa i pripremu za sukobe velikih razmjera sa Izraelom.

Inače, Sinvar se smatra glavnim umom iza masakra protiv Izraela 7. oktobra 2023, koji je rezultirao sa preko 1.200 smrtnih slučajeva i otmicama oko 240 talaca.

Sinvar je organizovao napade 7. oktobra 2023, najsmrtonosnije u historiji Izraela. Napadi su značajno eskalirali sukob Izraela i Hamasa, pozicionirajući Sinvar kao primarnu metu za izraelsku odmazdu.

Pod Sinvarovim vodstvom, Hamas je ojačao svoje saveze sa Iranom i Hezbolahom, koristeći ove odnose da poboljša svoje vojne sposobnosti.

Prekretnica za Sinvara

Sukob u Gazi u maju 2021. bio je značajna prekretnica za Sinvara, jer ga je doživljavao kao demonstraciju sposobnosti Hamasa da mobiliše više frontova protiv Izraela.

Ova percepcija ga je ohrabrila da nastavi operacije većih razmjera, verujući da bi takve akcije mogle značajno da promene dinamiku regionalne moći.

Nakon ubistva Hanije u Teheranu, Sinvarova pozicija unutar Hamasa bila je dodatno učvršćena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.