ŠTA ĆE SE DESITI

Objava IDF-a bi mogla izazvati skandal, otkriveno šta je nađeno u džepovima vođe Hamasa: "Imao je njihov pasoš"

Reporter izraelske televizijske kuće je donio nove informacije nakon smrti Jahje Sinvara

Jahja Sinvar. AP

N. H.

prije 3 sata 54 minute

Pasoš koji je pronađen kod ubijenog vođe Hamasa Jahje Sinvara (Yahya Sinwar) pripada učitelju Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) koji je bio u Egiptu posljednjih mjeseci, objavio je reporter za palestinska pitanja televezijske kuće "Kan". 

Pasoš glasi na ime rođenog Rafaha Hanija Zouroba. Reporter "Kana" je prenio kako Zourob tvrdi da je u Egiptu i da UNRWA kaže da je prešao Gazu preko Rafaha u aprilu.

Podsjećamo, odnosi između Izraela i UN-a već su na klimavim nogama.

Izrael je početkom mjeseca zabranio ulazak u zemlju glavnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu (Guterres) jer, kako tvrde, nije "nedvosmisleno" osudio iranski raketni napad na Izrael.

U nedjelju su izraelski tenkovi upali u bazu UN-a u Libanu. Izraelski ministar energetike Eli Kohen (Cohen) optužio je mirovne snage Ujedinjenih naroda u južnom Libanu (UNIFIL), nazvavši ih "beskorisnima" jer nisu uspjele zaštititi Izraelce od napada Hezbolaha te ih je pozvao da se povuku.

Isto je učinio i premijer Netanjahu (Netanyahu).

Izraelska vojska stranim je novinarima u nedjelju pokazala Hezbolahov tunel, udaljen manje od 200 metara od položaja mirovnih snaga Ujedinjenih naroda, kao i zalihe oružja koje je vojska tu pronašla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.