21 OPĆINA

Manje gužve i zagađenosti: Ljubljanska regija širi mrežu korištenja e-bicikala vrijednu 5,4 miliona eura

Radit će s jedinstvenim informacijskim sistemom i jednostavnim sistemom plaćanja, uključujući Urban karticu

Električni bicikli. Avaz / Canva

Anadolija

prije 3 dana

Čak 21 općina Ljubljanske urbane regije planira u četiri godine izgraditi 94 nove stanice s 549 e-bicikala i 854 pristajališta. Vrijednost projekta je 5,4 miliona eura, javlja Anadolija.

U ljubljanskoj gradskoj vijećnici 21 gradonačelnik Ljubljanske urbane regije potpisao je sporazum o uspostavi sistema javnog iznajmljivanja električnih bicikala u Ljubljanskoj urbanoj regiji.

Brža i udobnija vožnja

Sistem će biti kompatibilan s onim u glavnom gradu te će omogućiti bržu i udobniju vožnju, a prije svega vožnju biciklom na veće relacije, uključujući i posao, što je ključno sa stajališta mobilnosti na regionalnoj razini, napisali su u saopćenju Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije.

Sporazum je važan korak prema cilju uspostavljanja sveobuhvatne regionalne mreže s javnim sistemom najma e-bicikala u regiji u roku od četiri godine, što će omogućiti jednostavno iznajmljivanje, povrat i punjenje e-bicikala.

Radit će s jedinstvenim informacijskim sistemom i jednostavnim sistemom plaćanja, uključujući Urban karticu, te će biti integriran s drugim oblicima prijevoza, poput javnog prevoza putnika i P+R stajališta, uvjeravaju u agenciji.

Cilj projekta

Cilj projekta je, između ostalog, potaknuti stanovnike na više korištenja e-bicikala na svojim svakodnevnim putovanjima, što bi moglo utjecati na smanjenje prometnih gužvi u smjeru Ljubljane.

Jedan od razloga javnog poziva bio je sve veći pritisak dnevne migracije stanovnika prigradskih općina prema Ljubljani, koja trenutno ima 35 stajališta za e-bicikle sa 125 bicikala.

Direktorica Agencije za regionalni razvoj Ljubljanske urbane regije Lilijana Madjar istaknula je kako je udruživanje 21 općine i uspostavljanje široke saradnje na području e-mobilnosti veliki uspjeh.

- Ovime smo napravili ključni iskorak u razvoju održive mobilnosti u našoj regiji. Današnjim sporazumom omogućujemo širenje sustava najma e-bicikala na regionalnoj razini koji će biti dostupan stanovnicima kako bi im mogu putovati na aktivan način - navela je Madjar.

Dodala je da će se motorni promet nastojati smanjiti i na druge načine. Dosadašnjim iskustvom na području međuopćinskog povezivanja e-biciklima zadovoljan je i načelnik Općine Medvode Nejc Smole, budući da od aprila u Medvodama postoje četiri stanice i deset e-bicikala koji su kompatibilni s ljubljanskim sistemom.

Uvjeren je da će to biti jedna od glavnih prekretnica u prelasku na održivu mobilnost.

Ugovorena vrijednost projekta

Ugovorena vrijednost projekta iznosi 5,4 miliona eura bez PDV-a, a provodit će ga kompanija Nomago.

Glavni izvršni direktor Nomaga Miha Tavčar rekao je da se potpisivanjem ugovora svim općinama koje se odluče na implementaciju sistema u sljedeće četiri godine jamče isti uvjeti i cijene za kupnju stajališta, terminala i e-bicikala.

Ujedno je naglasio da su pojedinci u prvih devet mjeseci biciklima Nomago Bikes biciklom prešli milion kilometara, gotovo dvostruko više nego u cijeloj 2022. godini, a ukupno su samo njihovi bicikli bili u upotrebi više od 4,5 miliona minuta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.