NJEMAČKI MINISTAR ODBRANE

Mediji: Njemačka razmatra kupovinu 600 raketa dugog dometa Taurus

Pistorijus je predstavio plan parlamentarnom odboru za budžet, ističući strateške prednosti nabavke novog raketnog sistema

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus. Anadolija

Anadolija

jučer

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus predložio je kupovinu 600 naprednih krstarećih projektila Taurus kako bi se ojačala vojna moć zemlje, objavio je u petak nedjeljni list “Der Spiegel“, prenosi Anadolija.

Pistorijus je predstavio plan parlamentarnom odboru za budžet, ističući strateške prednosti nabavke novog raketnog sistema, navodi se u izvještaju. Procijenjena cijena projekta iznosi 2,1 milijardi eura.

“Der Spiegel“ navodi da se plan suočava s nekoliko prepreka zbog budžetskih ograničenja, dok je Ministarstvo odbrane zatražilo 350 miliona eura za početak projekta sljedeće godine. Ako sredstva budu odobrena, prve isporuke bi mogle početi već 2029. godine.

Njemačke oružane snage (Bundeswehr) trenutno održavaju flotu od oko 600 starijih krstarećih projektila Taurus, koje prolaze kroz opsežnu modernizaciju. Raketni sistem Taurus je poznat po velikom dometu i preciznosti, sposoban za lansiranje iz različitih borbenih aviona, uključujući Tornado, Eurofighter Typhoon i Gripen.

Sa dometom većim od 500 kilometara projektili Taurus su dobro poznati po uspjehu u pravilnom gađanju objekata uključujući mostove ili tvrde i duboko zakopane mete kao što su komandni bunkeri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.