KOMENTAR DANA

Budžetski jahači

BiH je po nečemu prva u regionu – rekordnoj inflaciji, prije svega zbog neadekvatne reakcije vlasti na divljanje cijena

Novalić: Političari povećali sebi plaće za 500, a on stanovništvu pomaže sa po 100 KM. Agencije

Piše: Ema Maslo

8.7.2022

Bosna i Hercegovina prva je po nečemu u regionu. Osim što smo najbolji u „Zvezdama Granda“, zemlje regiona „uzimamo“ i po rekordnoj inflaciji.

Inflacija u našoj zemlji uvjerljivo je najviša u odnosu na sve oko nas, no to nije ništa čudno, s obzirom na to da vlasti u BiH jedine nisu adekvatno odreagirale na divljanje cijena, prije svega energenata, ali i osnovnih životnih namirnica.

Kao jedan od najvećih uzroka su svakako cijene hrane, koje rastu daleko brže nego u zemljama Evropske unije. Tako su one u BiH za godinu porasle za otprilike 22 posto, dok je taj rast u Evropskoj uniji iznosio oko devet posto.

No, zabrinjavaju i prognoze koje kažu da će najesen biti još gore, a naredne godine pitanje je šta nas čeka. Djelimično su i građani sami sebi otežali kada su, nakon silnih šokantnih najava o poskupljenjima, navalili na kupovinu namirnica i gomilanje zaliha, što su iskoristili profiteri koji su te iste cijene digli u nebo. I onda vladajuće strukture, umjesto da reagiraju, pustile su, po ko zna koji put, građane da tonu u bh. mulju.

I dok su sebi plaće povećali za 500 KM, premijer FBiH Fadil Novalić objavio je da će sa po 100 KM pomoći stanovništvu posebno pogođenom rastom potrošačkih cijena. Radi se o penzionerima, pripadnicima boračkih populacija, primaocima stalne novčane i druge materijalne pomoći, te civilnim žrtvama rata i neratnim invalidima.

A mi svi ostali smo, kako ranije reče ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, razmaženi i ne trebamo biti umorni ako imamo nešto da pojedemo.

- Niko ne treba da bude umoran od toga. Niko. Svi mi imamo jako dobar život. Onaj ko ima toplinu u domu, svjetlo, ko ima nešto da pojede, ne može biti umoran. Mislim da smo mi razmaženi - podsjećamo na njenu izjavu.

Narod koji grca u problemima počeo se buditi, a vrijeme je da u oktobru pokažu jesu li razmaženi ili nisu. Jer, valjda je svima jasno, u posljednjih 30 godina uobičajena je praksa - političare interesira samo ko će od njih sljedeći zajahati budžet. Ako to narod ne kazni, i nismo za bolje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.