LIČNOST DANA

Damir ef. Babajić: Snaga vjere

Ni u najtežim situacijama nije se predavao, hrabro je krenuo u život u kolicima

Ef. Babajić: Doktorirao prošle godine. Facebook

H. Č.

16.1.2023

Damir ef. Babajić (40) nikada neće zaboraviti taj 6. juni 2008. godine, kada je, ne svojom krivicom, u saobraćajnoj nesreći u svom džematu Dedići kod Srebrenika doživio lom kičme. 

Otad se u njegovom životu sve promijenilo, uslijedili su velika borba mladog imama i život u kolicima, a kasnije i na štakama. Devetnaest teških operacija kičme efendiju Babajića nije bacilo u beznađe. Naprotiv!

Ovaj imam je vrijeme, poslije tolikog broja operacija, koristio za pisanje knjiga, a autobiografska „Moj pogled na život u kolicima“ doživjela je čak tri izdanja, prevedena je na italijanski jezik i promovirana u cijelom regionu.

Napisao je i 29 stručnih radova, organizirao simpozije, predavanja. Poslije tog nesretnog slučaja efendija je sa suprugom Mirelom dobio dvojicu sinova, a život su od prije nekoliko godina nastavili u Njemačkoj kako bi imao bolje uvjete za preglede, liječenje, terapije. Kako kaže, njegova desna ruka je supruga Mirela, koja je i doktorica u klinici.

U maju prošle godine doktorirao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

On je član bh. košarkaške reprezentacije u kolicima i Kluba „Zmaj“ u Gradačcu. 

Snaga vjere i snažan karakter stvorili su čovjeka kojem se dive svi koji ga poznaju. Ef. Babajića nisu obeshrabrili ni nedavni nalazi ljekara u Njemačkoj, koji u pogledu njegovog zdravlja nisu baš optimistični, pa su mu rekli da bi moglo doći i do 20. operacije kičme.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.