KOMENTAR DANA

Trag metle

Mnogo problema i prilika, a od konačnih rezultata neće zavisiti samo sudbina stranaka u vlasti

Sa jedne od sjednica Vijeća ministara BiH. Fena

Alen Bajramovic

24.6.2023

U ratu razorena, a potom decenijama uništavana država, u kojoj je sve podređeno ostvarivanju ličnih i ambicija stranaka, stranačkom zapošljavanju i bezobzirnom pljačkanju – od već zaboravljene privatizacije do rasipanja budžeta danas – pred novim je, velikim izazovima.

Ekonomske, socijalne, demografske, infrastrukturne i brojne druge probleme i ovih dana potiskuju oni koje producira politika. Po starom receptu, isključivo zarad vlastitih interesa, stada se pokušavaju zbiti u torove, gdje ih je lakše kontrolirati, a gdje se i smrad trpi, samo neka je toplo. Ipak, ako u svemu ima nešto što ohrabruje, to je prilika koju nudi svaka kriza, pa i ova, jer u uneređenoj i zapuštenoj avliji svaki trag metle odmah će se veoma jasno vidjeti.

Takvu šansu opozicija u RS, uz nedovoljno utjecajne izuzetke, uglavnom ne prepoznaje, pa se nastavlja svojski truditi da vesla ka brodolomu, skupa s pozicijom koja drugačije ne zna, ne želi ili zbog instrukcija izvana ne smije.

Avaz

Dojučerašnja vlast u FBiH aktuelna dešavanja može promatrati iz hladovine, jer problemi i krah joj trebaju kako bi pokazali da ima i gorih od njih. Zato je, sasvim opravdano, fokus na kadrovima stranaka tzv. trojke koji su, nadati se, shvatili da se država ne brani saopćenjima za javnost iz Sarajeva i konstantnim konfliktom s Banjom Lukom, kao prethodnih godina. BiH su potrebni rad, mudrost, dijalog i znanje, a građani očekuju rezultate.

Od onih na diplomatskom planu, do unutrašnjih, posebno ekonomskih. Iako možda najveći, zaustavljanje urušavanja institucija i secesionizma nisu jedini izazovi, jer BiH i građani koji su ostali u njoj brane se i reformama, kompetentnima u institucijama, suzbijanjem korupcije, usporavanjem odlaska stanovništva, jačanjem ekonomije, proizvodnjom hrane, poreznim rasterećenjem i rastom plaća, odbrana države podrazumijeva i spašavanje „Zraka“... Mnogo problema i prilika, a od konačnih rezultata neće zavisiti samo sudbina stranaka u vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.