KOMENTAR DANA

Putinov otok

Evidentno je da se željezna zavjesa postepeno diže i da će biti drugačija

Vladimir Putin. AP

Alen Bajramovic

13.7.2023

Uprkos pozivima, očekivanjima, željama, pa i izjavama iz regiona koje su to sugerirale, NATO je odlučio da se, kada je o BiH riječ, zadrži na dosadašnjoj politici izražavanja zabrinutosti, apeliranja i upozorenja, ali uz nedvosmislene, ponovo upućene, poruke podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje.

Prema nacrtu dokumenta koji je procurio u medije, učesnici samita NATO-a u litvanskom Viljnusu pozivaju na pomirenje, a političke lidere da se uzdrže od politike podjela i secesionističkih poteza. S jedne strane, možda je ovo i dobar znak, jer ko će, ako ne NATO, bolje znati jesmo li došli u fazu da nam strane trupe ponovo moraju čuvati mir ili se opasne teme u ovoj zemlji koriste samo kao valute na političkoj pijaci, na kojoj domaći akteri naprave problem, potom ga „riješe“ i svoj doprinos adekvatno naplate.

Bez obzira na to što je BiH mala, problematična država okružena članicama NATO-a, sudeći po informacijama koje stižu kroz izjave učesnika, posvećena joj je posebna pažnja. Najprije kroz projekt izgradnje odbrambenih kapaciteta, kroz koji će brojne članice NATO-a izdvojiti sredstva svojih poreznih obveznika. Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić kazao je iz Viljnusa da će naša zemlja iduće godine biti sjedište NATO partnerskog simpozija svih država članica i partnera Saveza. Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da je opasnost od Rusije evidentna te da Zapad stvara “instrumente i poluge” koji će “uvjeriti zemlje da se vrate na pravu stranu povijesti”.

Alen Bajramović. Avaz

Sigurno je da će ovakve poruke sporije stizati do bh. političara, kojima globalna geostrateška kretanja ni do sada nisu bila jača strana, ali evidentno je da se željezna zavjesa postepeno diže i da će biti drugačija.

Putinovi saveznici na Balkanu su u izolaciji i sve češće na udaru američkih sankcija, osuđeni na propast bez pomoći Zapada koja izostaje i kada je riječ o bh. entitetu RS i Miloradu Dodiku. Samit u Viljnusu označava novu eru u kolektivnoj odbrani Zapada, jedinstvo nikad snažnije, naglo se povećavaju budžeti za odbranu, riješeni su sporovi Turske i Švedske, otvaraju se vrata novim članicama… Sljedbenicima propalih politika ostaje samo da se zapitaju zašto pristaju (p)ostati Putinov otok na kojem političari, osim sebe, na izolaciju osuđuju i njih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.