KOMENTAR DANA

Do potpunog izolacionizma

Moć SAD je puno veća od samih sankcija, pogotovo ako se uzme u obzir njihov utjecaj u međunarodnoj zajednici

Direktnih posljedica za ovih četvero zvaničnika, vjerovatno, neće biti,. Facebook

2.8.2023

Željka Cvijanović, Nenad Stevandić, Radovan Višković i Miloš Bukejlović pridružili su se u ponedjeljak svojim iskusnijim kolegama Nikoli Špiriću i Miloradu Dodiku na američkoj crnoj listi.

Razlog za ovakvu odluku bila je odgovornost za poticanje pri donošenju zakona u Narodnoj skupštini RS kojim se odluke Ustavnog suda neće primjenjivati u RS, što znači direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Direktnih posljedica za ovih četvero zvaničnika, vjerovatno, neće biti, jer sankcije se odnose na imovinu ovih političara u SAD, a koju, vjerovatno, oni u toj državi nemaju.

No, na drugoj strani, u simboličkom smislu, sankcije imaju veliki značaj.

Cvijanović je najviša predstavnica izvršne, a Špirić zakonodavne vlasti iz Republike Srpske na državnom nivou, dok su Milorad Dodik, Nenad Stevandić i Radovan Višković najviši predstavnici vlasti na nivou entiteta.

Sedin Spahić. Avaz

Tako se šalje jasna poruka da Sjedinjene Američke Države neće trpjeti više secesionističke igrarije, ali i da su zvaničnici RS eliminirani kao relevantni sagovornici. Kada se tome dodaju ranije sankcije Velike Britanije, kritike Evropske unije te odluke koje je nametnuo visoki predstavnik, jasno je da Republici Srpskoj prijeti potpuni izolacionizam.

Režim predvođen Miloradom Dodikom skoro da nema niti jednog međunarodnog sagovornika. Osim Vladimira Putina i istočno orijentiranih Zorana Milanovića i Viktora Orbana, Dodiku i njegovim strukturama nije ostalo puno opcija. To je tek poneki razgovor s Aleksandrom Vučićem, za kojeg se priča da je sve bliži novoformiranoj stranci Jelene Trivić i kojem je „preko glave“ Dodikovih „grešaka u koracima“.

Osim toga, moć SAD je puno veća od samih sankcija, pogotovo ako se uzme u obzir njihov utjecaj u međunarodnoj zajednici. Finansijska podrška ovom entitetu bi mogla biti ukinuta, a bez toga ovaj entitet na rubu je bankrota.

Uprkos svemu, „okretanje ploče“ se ne čini kao izgledna opcija za taj režim, jer oni mogu samo opstati kao ovakvi: na sijanju straha, na stalnim tenzijama, na nacionalizmu.

Kontra svih i bez nekih valjanih argumenata, a nasuprot cijelom svijetu do samog kraja. Baš onako kao i njihov idol Vladimir Putin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.