LIČNOST DANA

Nihad Uk: Mladić na ispitu

Veliki projekti koji će biti i najveći ispit tek čekaju Uka na poziciji premijera

Uk: Podnio ostavku. Facebook

Danijal Hadzovic

11.10.2023

Nihad Uk u ponedjeljak je podnio ostavku na mjesto premijera Kantona Sarajevo. Na ovaj način zvanično je započeo dugo najavljivani proces rekonstrukcije Vlade koji bi trebao biti okončan u narednih mjesec.

Naravno, pozicija Uka neće biti upitna, s obzirom na to da je njegova ostavka tek zadovoljavanje procedure da se ministri SBiH izbace iz vlasti, nakon što je ova stranka prethodno napustila savez s trojkom te bezuspješno pokušala spriječiti uspostavu nove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Naravno, suviše je rano za donošenje ocjene o tome koliko je Nihad Uk bio uspješan kao premijer. Mnogima je djelovalo iznenađujuće kada je Uk imenovan za premijera, u martu ove godine, zamijenivši na toj poziciji Edina Fortu, koji je prešao na poziciju u Vijeće ministara. U nekoliko mjeseci svog mandata Uk je podržao brojne korisne projekte u Kantonu Sarajevo te je procesima upravljao na transparentan način.

Vlada koju je on vodio nastavila je raditi i na projektima izgradnje i obnove saobraćajne mreže u KS. Ipak, veliki projekti koji će biti i najveći ispit tek čekaju Uka na poziciji premijera, a tiču se, prije svega, infrastrukturnih izazova. Tu se podrazumijevaju izgradnja transverzale koja je u planu već više od četiri decenije i obnova putne infrastrukture, ali i projekti revitalizacije kantonalnih preduzeća, jačanje Aerodroma u Sarajevu, rješavanje problema zbrinjavanja mladih, vraćanje vrhunskog sporta u glavni grad BiH itd.

S obzirom na to da će Uk, prema svemu sudeći, na poziciji premijera ostati do kraja 2026. godine, ima i dovoljno vremena da dokaže da mladi kadrovi u ovoj zemlji ipak znaju i mogu bolje.

Nihad Uk rođen je 1989. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a potom magistrirao na Katedri za međunarodno javno pravo na istom fakultetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.