LIČNOST DANA

Ursula fon der Lajen: Jasne poruke

Reforme će biti uvjet odobravanju finansijskih sredstava za BiH

Ursula von der Lajen. N. Šaljić

Alen Bajramovic

3.11.2023

Budućnost BiH je u EU, naša zemlja može računati na snažnu podršku na tom putu, ali istovremeno domaće vlasti moraju zasukati rukave, usvojiti zadate reforme iz 14 ključnih prioriteta, imati jedinstven i jasan stav i ni na koji način ne dovoditi u pitanje evropske vrijednosti.

U najkraćem, ovo su ključne poruke predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (Von der Leyen) upućene nakon kratke posjete Sarajevu. Bolje poslovno okruženje, integracije tržišta regiona, zelena tranzicija, zadaci su na kojima BiH treba uporedo raditi. Ipak, ključna poruka predsjednice Evropske komisije je da će upravo reforme biti uvjet odobravanju finansijskih sredstava te da će u slučaju njihovog izostanka sredstva biti usmjeravana državama zapadnog Balkana koje postižu rezultate.

Ako su ih u međuvremenu, impresionirani sami sobom i usvajanjem nekoliko evropskih zakona, bili i zaboravili, bh. političari dobili su jasna upozorenja. Ono što je urađeno, nije dovoljno za odluku o početku pregovora o članstvu BiH u EU.

Aktuelne vlasti mogu nastaviti s usvajanjem antievropskih zakona, poput onih u RS, tvrdoglavim stavovima kojima odlažu usvajanje zakona koji se od BiH očekuju, ali EU nije slijepa, pa će jedini rezultat biti zaostajanje za komšijama iz regiona, ali i izostanak investicija najavljenih za zapadni Balkan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.