KOMENTAR DANA

Hajde, mangupe, proglasi nezavisnost

Njegov govor kontinuirano se sastoji od najdrastičnijih najava i najtežih riječi, ali ništa ili gotovo ništa od toga nije realizirao

Milorad Dodik. N. Šaljić

Danijal Hadzovic

8.11.2023

Bilo je to daleke 2006. godine kada je Milorad Dodik, nedugo nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore, najavio da se tog istog prava ne odriče ni Republika Srpska. Prošlo je otad dugih 17 godina, a Milorad Dodik iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu, najavljuje i prijeti referendumima o proglašenju nezavisnosti.

Sada Dodik kaže da će proglasiti nezavisnost ukoliko visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nametne odluke o državnoj imovini. Nekoliko dana ranije je Dodik išao i velikosrpski korak dalje, pa je najavljivao ujedinjavanje Srbije, Crne Gore i RS u jednu državu, od čega se čak morao ograđivati i crnogorski srpski nacionalista Andrija Mandić.

Prethodno je najavljivao da će proglasiti nezavisnost ako... Mah, ko će se više sjetiti svega.

Dodik je osokoljen i izvjesnom međunarodnom podrškom, pa kaže da bi nezavisnost RS u startu priznalo 10-15 zemalja (razlika između 10 i 15 je ogromna, no ko će se baviti tim sitnicama), uključujući i neke države EU (znamo, misli na Mađarsku).

Otkako je na vlasti, od 2006., zapravo nema gadosti ni političke apokalipse koju Dodik nije najavljivao. Ako i ostavimo po strani kočijaško psovanje, prijetnje otkazima ljudima koji ne glasaju za njega, mizoginiju, homofobiju, veličanje osuđenih ratnih zločinaca, napade na novinare i slično, Dodik se: otcjepljivao RS, ujedinjavao Srbiju i RS, provodio referendume o vraćanju nadležnosti, vraćao nadležnosti, ali odluke nikad nije primjenjivao, napuštao institucije pa se vraćao itd.

Njegov govor kontinuirano se sastoji od najdrastičnijih najava i najtežih riječi, ali, kada se analizira šta je Dodik od svega realizirao, odgovor je... Pa, ništa ili gotovo ništa.

Malo je otrcano, ali ''pas koji laje ne ujeda'' izreka je koja se u njegovom slučaju može doslovno primijeniti.

Stoga, Milorade, ili prestani uprazno laprdati ili zaista stisni m*da pa konačno proglasi tu nezavisnost. Jer za sada jedine vidljive posljedice tvog laprdanja jesu konstantno sijanje mržnje, političke krize, blokade, sluđen i naelektrisan narod, strah, siromaštvo, očaj i sukob s civiliziranim svijetom, dok se stvari nisu mrdnule s mjesta, osim možda bankovnog računa tebe i tvoje porodice.

Milorade, stisni m*da i uradi to konačno ili prestani ložiti taj svoj nesretni srpski narod koji zbog tvojih politika najviše i ispašta. Na pitanje kako, vidjeti pod: “projekti koje EU podržava u BiH i regionu, BDP per capita, visina prosječne plaće, penzije, natalitet...”

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.