LIČNOST DANA

Edin Džeko: Dijamant je neuništiv

Nakon mančesterskog, rimskom i milanskog, pogodio i u istanbulskom derbiju

Džeko: A govorili su da je gotov. Platforma X

11.12.2023

Bilo gdje da odete na zemaljskoj kugli, zna se za Edina Džeku. Vjerovatno ljudi iz dalekih zemalja nikad nisu čuli za malenu, ali nama jedinu domovinu BiH, međutim, kada prilikom objašnjavanja spomenete Dijamanta, odgovor gotovo uvijek bude: „O, Džeko!“

Edina svi znaju. Godinama je najbolji ambasador Bosne i Hercegovine. Osvajao je trofeje po Njemačkoj, Engleskoj, Italiji, a sada je jedna od najvećih zvijezda u Turskoj.

Nakon što je davao golove u mančesterskom, rimskom i milanskom derbiju, sada je na red došao i istanbulski. Bio je strijelac prvog pogotka u pobjedi svog Fenera na gostovanju kod Bešiktaša (3:1).

To mu je bio 12. gol u turskom prvenstvu, te se tako na čelu liste strijelaca izjednačio s Maurom Ikardijem (Icardi). Nemilosrdan je Edin i u Turskoj.

Što nije lako, koliko god se potcjenjivao turski fudbal, jer tamo igra mnogo kvalitetnih igrača i više nije liga koja je „penzionerski dom“ za one koji su pri kraju karijere.

Do kraja će se voditi bitka Fenerbahčea i Galatasaraja za titulu prvaka Turske, a jedna od glavnih uzdanica Fenera bit će upravo Džeko.

Govorili su da je „završen“. Umalo ga je Paulo Fonseka (Fonseca) „ogadio“ navijačima Rome. U Interu su bili skeptični, a i poslije milanskog velikana govorili su da je Edin „gotov“. Međutim, Džeko još traje i trajat će. Nadamo se da će Fener odvesti do titule prvaka Turske, prve nakon deset godina, ali i reprezentaciju BiH na Evropsko prvenstvo, naše prvo ikada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.