LIČNOST DANA

Ademola Lukman: Srušio nepobjedive

Prije četiri godine su mu se svi smijali, a sada se upisao u historiju

Lukman: Jedan od petorice veličanstvenih. Platforma X

24.5.2024

Fudbalskim globusom odzvanja ime Ademole Lukmana (Lookman). Bio je talent koji je obećavao, a nakon pada karijere, put ga je odveo u Bergamo, u redove Atalante. Došao je tiho i postao heroj Italijana koji je ispisao historiju.

Lakonogi Nigerijac bio je nerješiva enigma za nepobjedivi Bajer Leverkuzen, a novopečenog prvaka Njemačke i ekipu koja je iznenadila sve bacio je na koljena. Trener Atalante Đan Pjero Gasperini (Gian Piero) je savršeno postavio utakmicu, potpuno nadmudrio Ćabija Alonsa (Xabi), a u prvi plan se istakao Lukman.

Njemu se prije manje od četiri godine smijala cijela fudbalska Evropa. Igrao je tada za Fulam, a pri rezultatu 1:1 uzeo je penal ispred Aleksandra Mitrovića. Izveo je jednu od najsramotnijih panenki u novijoj historiji i, umjesto da bude heroj, postao veliki tragičar.

Sada mu se ispunila želja - postao je heroj i neko o kome priča fudbalska javnost. I sudbina je htjela da brzonogi fudbaler bude prvi igrač koji je nakon skoro pola stoljeća dao het-trik u jednom od finala Eurokupova.

Sin nigerijskih roditelja, rođen 1997. godine u engleskom Vendsfortu, upisan je u historiju rame uz rame s Alfredom di Stefanom (Real Madrid, 1960.), Ferencom Puškašom (Real Madrid, 1960.), Pijerinom Pratijem (Milan, 1969.) i Jupom Hajnkesom (Menhengladbah, 1975.).

Ademola Olajade Alade Ajlola Lukman, kako mu je puno ime, bio je biser Čarltona. Njegovo daljnje „brušenje“ preuzeo je Everton, a onda je još igrao za Lajpcig, Fulam i Lester. Ovo mu je druga sezona u Atalanti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.