LIČNOST DANA

Matija Zakanji: Heroj Italije

Dugo je bio daleko van glavne scene, ali je dočekao svojih pet minuta

Zakanji: Dao gol kao njegov idol. AP

prije 3 dana

Fudbaler Lacija Matija Zakanji (Mattia Zaccagni) vjerovatno je jedno od najomraženijih lica u Hrvatskoj.

Matirao je Dominika Livakovića u 98. minuti i srušio snove „Vatrenih“ o prolasku u osminu finala Evropskog prvenstva u Njemačkoj.

Priliku za igru dobio je kao rezervista. U moru izmjena jednog i drugog selektora ušao je na teren skoro pa neprimjetno, a onda je sjajnim golom lansirao Italiju u drugi krug. Dok su „Azuri“ slavili, na drugoj strani hrvatski fudbaleri su bili uplakani.

Mnoge je gol Zakanjija podsjetio na onaj njegovog idola Alesandra Del Pijera (Alessandro) u polufinalu Svjetskog prvenstva 2006. u Njemačkoj. Samo su tada u suzama bili Nijemci, a ne naše komšije. Ako se Hrvatskoj ne poklope rezultati iz drugih grupa, još će više naši susjedi mrziti Zakanjija, jer bi to mogao biti posljednji meč Luke Modrića u kockastom dresu.

Da se vratimo na Zakanjija. On praktično posljednje dvije godine igra ozbiljan fudbal. Krenuo je od četveroligaša Belerije, bio član Verone, Venecije, Citadelje, a onda je stigao u Lacio. S 27 godina je dokazao da se upornost isplati. Dugo je bio daleko od glavne scene, ali je konačno dočekao svojih pet minuta. Nakon Hrvatske, više ništa neće biti isto u karijeri i životu Zakanjija.

Matija Zakanji rođen je 16. juna 1995. godine u Čezeni. Igra na poziciji krila, a sada uživa status jednog od heroja italijanske reprezentacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.